Полагат венци пред паметника на освободителя на Пловдив 16 януари, 2021

Полагат венци пред паметника на освободителя на Пловдив
social Снимка: plovdiv.bg

Днес Пловдив отбелязва 143 години от Освобождението на града. В 11 часа ще започне поклонение пред паметника на капитан Бураго в Дондуковата градина. Слово ще произнесе д-р Стефан Шивачев, директор на Регионален исторически музей – Пловдив.

Военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци и представители на комитет „Родолюбие“ ще участват във военната церемония, включваща полагане на венци и цветя. Водещ ще бъде актьорът от Драматичен театър Пловдив - Симеон Алексиев.

На поклонението ще присъстват кметът на Община Пловдив, депутати, генерал-майор Явор Матеев, командир на "Съвместното командване на специалните операции“, почетни консули и общински съветници.

Съдбата отрежда мисията на освободител на Пловдив на капитан Александър Бураго, който с 63-ма драгуни навлиза в града от запад, използва изненадата и заема централната част. Заедно с въоръжените отряди от българи, кап. Бураго превзема железопътната станция и започва прочистването на кварталите от черкезите. В ранните часове на 16 януари 1878 г. ген. Гурко получава донесение, че Пловдив е освободен и по обяд е посрещнат от българското население на ул. „Съборна” под тържествения звън на камбаните по Трихълмието.

На 16 януари 1878 г. започва свободният летопис на Пловдив – най-големия български град, стопанско и духовно средище на българските земи. Българите в Пловдив показват своята политическа зрялост и поемат управлението на града.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация