Почитаме Св. св. Константин и Елена и нестинарството 21 май, 2021

Почитаме Св. св. Константин и Елена и нестинарството
social Снимка: pxhere.com

На 21 май Православната църква почита паметта на Св. св. Константин и Елена.

Константин е най-значимият император в историята на християнството. Като император на Византия през IV век, той въвежда християнската религия като официална.

Неговата майка Елена е построила няколко манастира в земите, където е живял Христос, открила е и кръста, на който е бил разпнат Исус. Това събитие се смята за най-важното в историята на християнската църква и затова император Константин и майка му Елена са канонизирани за светци.

На този ден се преплитат християнския празник, почитащ Св.Св. Константин и Елена, и древните обичаи на ходене по огън.

Народната традиция е запазена и досега в някои райони на страната в оригиналния си вид, а по много места се изпълнява като атракция за туристите.

Нестинарството се счита за Божия дарба. Изпадналите в транс нестинари, предимно жените, вещаят и предсказват времето, което идва, дали се задават радостни дни или болести, скъпотия и глад.

Друг обичай за днешния ден е връзването на люлки от моми и момци. Вярва се, че харесаната на 21 май мома ще бъде добра домакиня и ще роди много момчета.
Според поверието Св. Елена носи градушка в ръкава на ризата си и затова през този ден стопаните не работят в къщи и на полето.

На този ден се ходи в църкви и манастири, оставят се за здраве дарове на иконите на Константин и Елена. Ходи се на лековита вода (аязмо), мият се лицата за здраве и хубост.

Имен ден празнуват Константин, Костадин, Константина, Елена, Елеонора, Елица.

Честит празник от радио Веселина!

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация