Почитаме паметта на св. патриарх Евтимий Търновски 20 януари, 2021

Почитаме паметта на св. патриарх Евтимий Търновски
social Снимка: pravoslavieto.com

На 20 януари почитаме паметта на св. патриарх Евтимий Търновски – духовник, книжовник, създател на църквата „Св. Троица“, основател на Търновската книжовна школа и най-известният патриарх на България.

При падането на Велико Търново под турско робство Патриарх Евтимий е един от последните стожери на българската духовност и един от последните бранители на българската държава. През пролетта на 1393 г. султан Баязид І обсажда Търново, но тогавашният владетел цар Иван Шишман не е в града и патриархът ръководи защитата му. На 17 юли 1393 г. турците превземат столицата и той е осъден на смърт, но легендата разказва, че когато палачът вдига ръка да му отсече главата, тя се вцепенява и мечът пада на земята. Патриарх Евтимий Търновски е заточен в Бачковския манастир и умира през 1402 г., като почти веднага е канонизиран за светец.

Великотърновският университет отбелязва днес Деня на Свети Евтимий Патриарх Търновски.

Патрони на висшето училище са братята Кирил и Методий, но най-яркият представител на Търновската книжовна и духовна школа е именно Патриарх Евтимий. Преди 18 години в двора на университета започна строежът на храм, носещ името на книжовника и светеца. Дарителската кампания за неговото завършване продължава и в момента.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация