The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина

Почина акад. Антон Дончев

20.10.2022
Снимка: кадър vbox7
Авторът на "Време разделно" е издъхнал във ВМА след тежко боледуване

Почина големият български писател акад. Антон Дончев. Той е издъхнал във ВМА, след тежко боледуване, съобщиха от болничното заведение.

Дончев е един от класиците на българската литература. Той е автор на емблематичния роман „Време разделно“.

Антон Дончев е роден на 14 септември 1930 г. в Бургас. Като юноша преживява бомбардировките на София. Когато баща му се пенсионира семейството се установява във Велико Търново, а през 1953 г. завършва право в Софийския университет "Св. Климент Охридски". След това започва работа в Окръжния съд във Велико Търново. След това работи последователно като редактор в издателство "Народна младеж", сценарната комисия при Българската кинематография, Българската национална телевизия.

Антон Дончев започва да пише стихове още в ранна детска възраст. Първите книги, които написва са научнофантастични. Първият си роман "Хора от три планети" написва, когато е на 12 години, а на 15 години и съвременен роман - за своя живот и за съучениците си. Централно място в творчеството на Антон Дончев заемат историческите романи, разкриващи познати сюжети и герои от българското минало и отделни аспекти от националната идентичност.

Първия си роман "Пробуждане" публикува през 1956 г. в съавторство с писателя Димитър Мантов, когато е на 25 години.

Историческият му роман "Време разделно" е написан през 1964 г. Създава го на 33-годишна възраст за 41 дни в родопска хижа край Пампорово. Докато пише романа си води дневник в бележник на "Балкантурист", като ден по ден записва каквото е написал. Романът описва трагични за българския народ събития - насилственото помохамеданчване на християнското население в Родопите през 17 век. Идеята за заглавието на романа се появява по време на писането му. Работното заглавие е било "Глава си давам, вяра не давам". Сам писателят разказва, че на нито един чужд език няма точен превод на "Време разделно". Книгата има 33 издания, преведена е на повече от 30 езика между които японски и хинди, в тираж от около 1 050 000 екземпляра. През 1968 г. американската фондация "Джейн и Ървинг Стоун" номинира романа "Време разделно" в категорията "Най-добър исторически роман, издаден в САЩ". 

На 19 февруари 2002 г. фондация "Балканика" към Шведската академия на науките предлага Антон Дончев да бъде удостоен с Нобелова награда за литература за романа му "Време разделно", а през 2009 г. книгата е класирана от българските читатели на второ място след "Под игото" на Иван Вазов в кампанията "Голямото четене" на Българската национална телевизия.

Антон Дончев е носител на множество български и чуждестранни награди. Лауреат е на Димитровска награда за романа му "Време разделно" (17 юни 1966). Носител на орден "Народна република България" (септември 1980). Удостоен със званието "Заслужил деятел на културата" (май 1983). Носител на Националната литературна награда "Рачо Стоянов" (23 октомври 1997) и много други.

Дончев е почетен гражданин на Бургас, Велико Търново, Сливен, Смоля), Перник и София.

Днес заседанието на парламента започна с едноминутно мълчание в памет на академика. 

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков изказа съболезнования на семейството и близките на акад. Антон Дончев по повод неговата кончина:

“С голяма тъга научих, че един от старейшините на българската култура е приключил своя земен път и мъдрото му слово остава да ни напътства от книгите. Академик Антон Дончев написа „Време разделно“ и си тръгва от нас в разделно време, но неговото послание бе винаги послание за обединение. Благодарим за уроците по българщина, учителю! Зная, че и следващия един век няма да ни стигне да прозрем в мъдростта на думите ти, но съм спокоен, че ги има завинаги в съкровищницата на българската и на световната култура! Дълбок поклон!”

Антон Дончев ще бъде запомнен като светъл човек, познаващ страданията на българския народ. Около това се обединиха колегите и приятели на автора на „Време разделно“, потърсени от БТА по повод неговата кончина.

По думите на председателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, със своите романи Дончев е влязъл „много рано в литературната класика“, а името му се е наредило до тези на най-големите български писатели.

Президентът Румен Радев окачестви акад. Дончев като “магьосник на словото, рицар на книгата, пазител на мъдростта” в съболезнователен адрес до семейството и близките. 

В момента Най-добрият микс от песни 00:00 - 05:00
  • Marinko Rokvic Prsten 09:32 в момента
  • Zafeiris Melas Pernao Fasi 09:25 Предишна
  • Magi Djanavarova Davam 09:19 Предишна
  • Goga Sekulic Kad Si Na Dnu 09:15 Предишна
  • Mascota, D Trax 09:14 Предишна
  • Karlos Nima Tova E Krayat 09:05 Предишна
  • Konstantinos Argiros Ksimeromata 08:58 Предишна
  • Deniya Pencheva Kemene 08:54 Предишна
  • Galena, Gamzata Neudobni Vaprosi 08:49 Предишна
  • ATB, Topic, A7S Your Love (9PM) 08:42 Предишна

Програма

23:00 - 00:00 Ретро микс

00:00 - 05:00 Най-добрият микс от песни

05:00 - 06:00 Любими български народни песни и танци

06:00 - 07:00 Най-добрият микс от песни

07:00 - 10:00 Капучино