Плевен отбелязва Деня на българския спорт 17 май, 2022

Плевен отбелязва Деня на българския спорт
social Снимка: Община Плевен

На 17 май отбелязваме Деня на българския спорт- професионален празник на всички работещи в сферата на спорта.

Избрана е датата, на която през 1894 година в София пристигат първите 10 учители по физическо възпитание от Швейцария. Те полагат основите на организираното спортно движение в страната.

В Плевен ще се проведе спортен празник за хора от всички възрасти. По този начин градът ще стане част от Световния ден на предизвикателството. Тази година мотото на инициативата е „15 минути спорт“.

В Градската градина ще бъдат обособени 12 зони за спорт, където плевенски спортни клубове ще представят открити тренировки, в които ще могат да се включат всички желаещи. Идеята е всеки участник да проведе поне 15 минути физическа активност в избрана от него една или няколко зони, в зависимост от физическите си възможности.

В пространството пред Центъра за работа с деца желаещите ще могат да се включат в спортни танци. Спортистите от плевенския клуб „Спартакисти – Спорт за всички“ със своята нова композиция ще демонстрират, че за спорта няма пределна възраст. Плевенският клуб по колоездене подготвя атрактивна демонстрация, която ще бъде изпълнена от двама изявени състезатели в планинските спускания.

Всички, включили се в инициативата, ще участват в томбола за награди.

Очаква се по време на събитието министърът на младежта и спорта Радостин Василев да открие Националната кампания "10 причини младите хора да останат в България". Тя е част от проявите, свързани с Европейската година на младежта.

Министърът ще връчи награди на десет изявени плевенски деца, постигнали успехи в спорта, науката и изкуството.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация