The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай

Пикът на грипа – през януари и февруари

03.12.2018
Характерно за грипа е внезапно втрисане, висока температура, общо неразположение, болки в мускулите и ставите

Нивото на интензивност на епидемичния процес на грип и остри респираторни заболявания в България продължава да нараства постепенно, съобщиха от Министерството на здравеопазването във връзка с навлизането в сезона на грипните заболявания.

Първите положителни проби за грип от началото на сезона са получени през изминалата седмица. Доказани са 3 грипни вируса A(H1N1) и един грипен вирус A(H3N2). През следващите няколко седмици броят на болните постепенно ще се увеличава.

Очакванията на здравните власти е през януари и началото на февруари да настъпи и пик на грипните заболявания.

Характерно за грипа е внезапно втрисане, висока температура, общо неразположение, болки в мускулите и ставите. Периодът от заразяването до появата на първите симптоми е средно 2 до 5 дни.

Заразяването става по въздушно-капков път – чрез кихане и кашляне, но вирусите са устойчиви във външната среда и могат да преживеят няколко часа върху повърхности и запрашена среда.

Честото миене на ръцете и доброто проветряване намалява възможността за заразяване от околните предмети и повърхности. Най-честите усложнения при грипа са остри вирусни бронхопневмонии, трудни за диагностика и за лечение, както и синуити, отити, миокардити и др.

Най-уязвими за развитието на усложнения са малките деца и възрастните с хронични заболявания.

Използването на антибиотици при вирусно заболяване, неусложнено с бактериална инфекция, е излишно и с нищо не помага на организма. Антибиотик може да се приема само след преценка от лекуващия лекар, спазвайки вида, дозата и продължителността на изписания препарат.

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията в Стокхолм към настоящия момент активността на сезонния грипен вирус в Европейския регион на Световната здравна организация е ниска.

Важно е да знаем как да предпазим околните, ако имаме симптоми. За целта:

Избягвайте близък контакт с болни. Избягвайте местата с много хора и масовите мероприятия.

Ако сте болен, стойте на безопасно разстояние от другите, за да ги предпазите от заболяване.

Избягвайте използването на обществения транспорт при възможност. Използвайте хирургическа маска, ако имате такава възможност.

_6.jpg

При заболяване останете вкъщи, не ходете на работа или училище и не излизайте по други причини. Мийте редовно ръцете си със сапун и вода, особено след кихане и кашлица. Покривайте устата и носа си с ръка или кърпичка за еднократна употреба при кашлица и кихане.

_7.jpg

При липса на условия за миене на ръцете използвайте влажни хигиенни кърпички за ръце. Почиствайте твърдите повърхности като дръжки на врати, телефони и други често с обикновен почистващ препарат.

При липса на усложнения грипът се лекува в домашни условия с медикаменти, които облекчават симптомите, и достатъчно количество течности.

Не прибягвайте до самолечение, още при първите симптоми потърсете медицинска помощ.

Ето и някои препоръчителни при настинка храни

Безспорно, на първо място в списъка е пилешката супа. Ключовият момент тук е съдържащият се в пилешкото месо цистеин, аминокиселина, която помага за разреждането на секретите, които се натрупват в белите дробове. Топлият бульон спомага за овлажняването на носоглътката, предотвратява обезводняването и се бори с възпалителните процеси в гърлото. Добавяме и зеленчуци за допълнителна доза витамини (за да извлечете максимума от тях, прибавете ги в последната фаза на готвенето).

Лютивото също се отразява добре на организма при настинка, тъй като действа изчистващо на дихателните пътища и носоглътката.

Класика са и стабилните дози витамин С, както и достатъчно течности, за да се справи тялото с обезводняването. 

_9.jpg

 

В момента Най-добрият микс от песни 00:00 - 12:00
  • Ruska Kalcheva, Slavka Kalcheva Tragnala E Ruma Moma 19:04 в момента
  • Demy Ela 18:59 Предишна
  • Vasil Naydenov Sled Kraya Na Sveta 18:56 Предишна
  • Milan Petkovic Kad Zaboli 18:47 Предишна
  • Preslava I Kogato Samne 18:44 Предишна
  • Konstantinos Koufos Sta Kalytera 18:40 Предишна
  • Whitney Houston Didn't We Almost Have It All 18:35 Предишна
  • Tose Proeski Nesanica 18:26 Предишна
  • Vanya Jivot Moy 18:23 Предишна
  • Giorgos Mazonakis Sabbato 18:19 Предишна

Програма

23:00 - 00:00 Ретро микс

00:00 - 12:00 Най-добрият микс от песни

12:00 - 16:00 Честито

16:00 - 17:00 Ретро микс

17:00 - 19:00 Най-добрият микс от песни