Отбелязваме 60 години от първия полет на човек в космоса 12 април, 2021

Отбелязваме 60 години от първия полет на човек в космоса
social Снимка: pxhere.com

На 12 април 1961 г. в 9 часа и 7 минути московско време Юрий Гагарин полита към космоса с кораба "Восток 1" от космодрума в Байконур.

След 108 минути и една пълна обиколка на Земята Гагарин се приземява с парашут като първият човек, полетял в космоса.

У нас Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия ще отбележи Международния ден на авиацията и космонавтиката. Училището е трайно свързано с овладяването на космоса - негови възпитаници са двамата български космонавти Георги Иванов и Александър Александров, както и учените, участвали в създаване на апаратура за изследване на космическото пространство. За празника ще бъде представена книгата „Вашите криле“ с документални трудове на изобретателя, инженера и авиатора Асен Йорданов. Тя е преиздадена в чест на 125-ата годишнина от рождението му. Книгата, по която са се обучавали пилоти и инженери от цял свят, ще бъде подарена на курсантите от училището.

В Плевен ще бъдат представени изложби, посветени на днешния Международен ден на авиацията и космонавтиката и посещението на Юрий Гагарин в града през май 1961-ва година.

Сливенският астроклуб "Проксима" организира виртуална среща с астроном и космически блогър от 19 часА в Google Meet.

Музеят на авиацията в Крумово предлага изложба на открито и експозиция със снимки на първия български космонавт Георги Иванов, правени по време на полета му преди 42 години.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация