Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай

От утре започва кандидатстването по схемата 60/40

30.03.2020
Снимка: БГНЕС
С цел осигуряване на нужните средства кабинетът ще разгледа актуализация на бюджета

Приемането на документи за получаване на държавна помощ по схемата 60/40 ще започне от утре. До седмица ще се получава решението дали средства да се отпуснат, а още пет дни по-късно ще се превеждат и парите, каза днес социалния министър Деница Сачева.

Държавата поема ангажимент да изплаща 60% от осигурителния доход на работника за срок до 3 месеца, ако работодателят доплаща разликата и поеме ангажимент да не съкращава хора. За този период осигуровките ще се плащат от работодателя и работника. Целта е да се запазят работни места, докато мине най-тежката част от кризата заради мерките срещу разпространението на коронавируса.

С цел осигуряване на нужните средства днес в 18.30 часа кабинетът ще разгледа актуализация на бюджета, която да предложи на Народното събрание. Става въпрос за сума между 1 и 1.5 млрд. лева каза премиерът Бойко Борисов, но допълни, че според него тези пари няма да стигнат.

Министърът на финансите Владислав Горанов посочи, че ще се работи и за увеличение на лимита за поемане на дълг от държавата. "Не ме питайте с колко, милиарди са", допълни той. Още днес ще се иска и одобрение от Европейската комисия за държавната помощ, но според Борисов то ще се получи до 36 часа.

Фирмите, които могат да кандидатстват за държавната помощ са разделени на две. Първите са тези, които са пряко засегнати от заповедите на здравния министър, въвеждащи редица ограничения заради извънредното положение. Това са сектори като транспорт, заведения, туризъм, спорт, артистична и творческа дейност, частни детски градини, фитнеси и т.н.

Според Сачева в такива компании работят около 289 хил. души, като само за техните проценти от заплатите ще са нужни 135 милиона лева месечно. Министърът каза, че към 27-и март безработните в страната са 213 700, а в следствие на кризата работата си за загубили 9909 души.

От мярката могат да се ползват и компании от всички други сектори, които успеят с декларация и документи да докажат, че имат спад на приходите от 20% за март 2020 година, в сравнение с март 2019 г.

Сачева обеща процедурата да е максимално улеснена, като ще върви по електронен път през бюрата по труда. Пълната информация ще е качена на страницата на Агенцията по заетостта до края на деня. Предвижда се всички компании, които получат средства, да влязат в публичен регистър. Контролът, дали фирмите имат право на помощта, ще се извършва от Националната агенция за приходите и Главната инспекция по труда.

В отговор на въпрос, Сачева каза, че ако работодател получи 60% от парите на работника, а не му даде останалите, ще трябва да върне взетите пари. На въпрос как стои въпросът със самонаетите, министърът поясни, че те ще могат да кандидатстват за безлихвени кредити.

Министърът на финансите Владислав Горанов обясни, че никой не задължава работодателите да се възползват от дадената от държавата възможност. Той обясни, че ако кризата продължи да се задълбочава и след третия месец на помощта, ще се мисли и за други мерки. "Трябва да сме адекватни, без да свръхреагираме", обобщи министърът.

В момента Най-добрият микс от песни 00:00 - 08:00
  • Sandra Afrika, Deni Bonestaj Pogledaj Me 00:18 в момента
  • Desislava Laja 00:13 Предишна
  • Nikos Vertis De Me Skeftese 00:10 Предишна
  • Saban Saulic Verujem U Ljubav 00:05 Предишна
  • Cvetelina Yaneva Angelat 00:01 Предишна
  • Zafeiris Melas Kane Kati 23:59 Предишна
  • Godji Pari Nema 23:56 Предишна
  • Dzej Ramadanovski Ko Se S Nama Druzi 23:53 Предишна
  • Thanos Kalliris Sagapao Pu Na Pari 23:49 Предишна
  • Kondyo Mani Mani 23:45 Предишна

Програма

23:00 - 00:00 Ретро микс

00:00 - 08:00 Най-добрият микс от песни

08:00 - 10:00 Капучино

10:00 - 12:00 ВИП зона

12:00 - 15:00 Честито