Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай

Новогодишни суеверия

31.12.2019
Снимка: pixabay.com
Или какво да не правите, за да е успешна Новата година

Настъпването на новата година поставя началото на нов период, изпълнен с надежди за бъдещето.

Както за всеки празник обаче и за посрещането на новата година съществуват много суеверия. Повечето вярвания са свързани с неща, които никога не трябва да правим, ако искаме плановете и желанията ни наистина да се сбъднат през следващата година.

Едно от важните вярвания се отнася до емоционалните връзки с близки хора. А именно - никога не трябва да забравяте да честитите на близките си Нова година, защото ако не го направите, ще се разделите с тях през следващите 12 месеца.

Финансовата сигурност е едно от нещата, към които всеки от нас се стреми. С това е свързано и твърдото убеждение, че на 31-и декември и 1-и януари не трябва да се вземат пари назаем, защото подобно начало на новата година предвещава нови 12 месеца материални проблеми.

Също така, не трябва да се изнася нищо от дома на 1-и януари. Смята се, че на този ден не трябва да изхвърляте дори боклука. Има и хора, които вярват, че на този ден не е добре да се чистят и килимите. Всичко това, разбира се, за да не избяга късметът от дома.

Според старите вярвания първият човек, който влезе в дома след полунощ, не трябва да бъде жена. В миналото се е смятало, че жените носят неприятности. Вярвало се е също, че първият човек, който влезе в дома, не трябва да е с руса или червена коса. Разбира се, това не означава, че не трябва да приемате руси или червенокоси роднини, добър приятел или партньор, които ще дойдат на партито ви след полунощ.

Пилешко или пуешко месо никога не трябва да се ядат в първия ден на новата година. Причината е, че в миналото птиците са били считани за нечисти. Затова се смята, че мръсотията, която внасяте в дома си по този начин, никога няма да бъде почистена през цялата година.

Суеверие твърди също, че не е добре да се работи на 1-и януари. Голямата ангажираност, особено стартирането на нови дейности в този ден, означава, че годината няма да бъде просперираща, а напротив, ще бъде обречена на провал.

Сред обществото съществува и вярване, че никога не трябва да вършите домакинска работа на църковен празник. Същото вярване важи и за Нова година, като хората вярват, че на този ден дори не трябва да мием чиниите си.

Опитайте се да бъдете в добро настроение, тъй като съществува вярване, че емоциите, които ще имате на 1-и януари, ще ви следват през цялата година.

Старите сърби вярват, че дори вятърът може да бъде добър показател за това каква ще бъде следващата година. Ако няма вятър или духа от юг, това означава, че следващата година ще бъде добра и ползотворна. Ако духа вятър от изток, годината ще донесе нещастие и неприятности.

В момента Най-добрият микс от песни 00:00 - 12:00
  • Despina Vandi To Nisi 04:44 в момента
  • Emilia, Avi Benedi Balkaniya 04:40 Предишна
  • Zeljko Joksimovic Lane Moje 04:38 Предишна
  • Marinela Thelo Na Ta 04:35 Предишна
  • Karolina Plache Moeto Sarce 04:32 Предишна
  • Dragana, Tifa Volim Te Jos I Danas 04:28 Предишна
  • Mihalis Hadzianis Horevo 04:25 Предишна
  • Galena, Sergio Pantera 04:22 Предишна
  • Indira Radic, Rale Imali Smo Nismo Znali 04:18 Предишна
  • M. Vamvarakis Fragosiriani 04:16 Предишна

Програма

23:00 - 00:00 Ретро микс

00:00 - 12:00 Най-добрият микс от песни

12:00 - 15:00 Честито

15:00 - 19:00 Най-добрият микс от песни

19:00 - 23:00 Честито