Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай

Няма да има нулева учебна година

16.03.2020
Снимка: БГНЕС
До днес 89% от учениците са се включили в електронна форма на обучение

Малко под 89% от учениците са се включили в електронна форма на обучение, а над 90% от училищата са създали такава организация. Това заяви на брифинг образователният министър Красимир Вълчев.

Стремежът е да се разшири този процент, като и днес училища продължават да създават нужната организация.

Според Вълчев може един учител да работи с няколко паралелки, двама учители с един клас, нещата се случват в движение. Не винаги е налице възможност всички деца да имат електронни устройства, тъй като в едно семейство може да има повече деца, каза министърът. 

Там, където има проблем с платформите, днес се изпращат на всички училища указания за работа с платформата на Microsoft – Teams, тъй като тя е единствената, с която МОН има договорни отношения. Създали сме профили там на всички учители и ученици, това обаче е незадължителен вариант, най-добре е децата да работят с тези платформи, с които са свикнали, уточни Вълчев.

При половината от невключилите се деца причината е липсата на устройство, а останалите не са се включили заради липса на достъп до интернет. Става въпрос главно за ромски квартали и малки села. Ще се работи по телефона с деца, които нямат устройства. Ситуацията е екстремна, но трябва да минимизираме щетите, каза Вълчев.

Към момента близо 2000 учители нямат техническа възможност да преподават онлайн. За тях ще се закупи техника следващите дни със средства от оперативна програма. Вълчев подчерта също, че техническата инфраструктура е подложена на огромно изпитание. Обменът на данни се е увеличил рязко през последните дни между 5 и 20 пъти.

"С тези 10 дни до 29-и март средно ще имаме 22 дни неучебни дни, което надхвърля границата на разумното, на възможното за преструктуриране. Част от часовете за самоподготовка могат да бъдат приравнени на това, което в момента се провежда. Неизбежно ще влезем в решение за компенсиране на част от тези дни, които са неприсъствени. Имаме над 5 варианта, но за нито един от тях не сме сигурни, че е по-вероятен от останалите. Ако ваканцията е до 13-и април, пролетната ваканция ще се трансформира във Великденска. Няма да има нулева учебна година, 60% от нея е минала, за останалия материал са необходими 30-35 дни, които ще търсим да преструктурираме", каза образователният министър.

Красимир Вълчев посъветва да не се правят планове за почивки през юни, тъй като няма яснота докога ще продължи настоящата ситуация.

Добре би било да се преподаде и нов материал в настоящата ситуация, най-малкото – да се подготвят за новия материал, препоръча Вълчев като даде пример – да се дават проекти, върху които децата да работят при асинхронна форма на обучение. При синхронната форма на обучение няма проблем да се вземе нов материал, но препоръката е да се подходи по-предпазливо поне в началото.

Предварителните изпити на университетите няма да се проведат, като по думите му в това няма нищо драматично. Може да се проведат по-късно, но може и да не се проведат, тъй като предварителните изпити правят така че учениците от 12 клас да не учат пълноценно през последните няколко месеца от образованието си.

В момента Най-добрият микс от песни 17:00 - 19:00
  • Preslava Vodka S Uteha 17:37 в момента
  • Helena Paparizou Mila Mou 17:34 Предишна
  • Jennifer Lopez Ni Tu Ni Yo 17:28 Предишна
  • Emilia, Toni Storaro Otivash Si 17:24 Предишна
  • Lepa Brena Pazi Kome Zavidis 17:20 Предишна
  • Giorgos Marinis Ax Katerina 17:17 Предишна
  • Yanna Pazi Tishina 17:14 Предишна
  • Maja Suput, Milos Vujanovic Skidaj Se Sa Ljubavi 17:10 Предишна
  • Boris Soltariyski Shouto Shte Prodalji 17:06 Предишна
  • Katy Perry Harleys In Hawaii 17:03 Предишна

Програма

16:00 - 17:00 Ретро микс

17:00 - 19:00 Най-добрият микс от песни

19:00 - 23:00 Честито

23:00 - 00:00 Ретро микс

00:00 - 11:00 Най-добрият микс от песни