Над 1500 са участниците тази година в „Пирин пее“ 30 юли, 2022

Над 1500 са участниците тази година в „Пирин пее“
social Снимка: facebook

От днес започва националният събор на народното творчество „Пирин пее“, който в своята шейсетгодишна история е събирал хиляди самодейци на своите сцени. 

Началото на десетилетната история на събора се поставя през 1962 г. с 4200 участници от различни формации. Тя ще бъде разказана с фотографии в обособен кът в местността Предел.

Шестнадесетото издание на събора се провежда под патронажа на президента Румен Радев. Тази година участниците в „Пирин пее“ са повече от 1500 от всички четиринадесет общини на територията на област Благоевград, съобщиха от Областна администрация – Благоевград. Съставите ще се представят на три сцени от 10 часа в събота (30 юли) и неделя (31 юли). 

По повод 60-годишнината от първата среща на самодейците от Югозападния край, в рамките на два дни ще бъдат показани запазени през вековете образци от българския фолклор и етнографска традиция. Посветен на годишнината ще е концерт в съботната вечер от 19:30 часа под надслов „Земя на песни“. 

Съборът продължава и в неделя с представяне на фолклорни състави и изпълнители. Традиционно се организират и честванията, посветени на Илинденско – Преображенското въстание и на Кресненско – Разложкото въстание. В тази връзка с неделя от 11:00 часа ще се извърши тържествен ритуал пред паметника на Илинденско – Преображенското въстание в местността Предел. Заключителният галаконцерт е от 12:30 часа на главната сцена на събора. 

Предвид мащаба на събора се въвежда временна организация на движението на 30 и 31 юли.

В събота (30 юли) във времето от 7:30 до 22:30 часа и в неделя (31 юли) от 7:30 до 18:00 часа през пътния участък от вилата на Регионална дирекция по горите до отбивката за ски писта „Кулиното“ ще се допускат само гости на събора до най-близките паркинги, определени в местността „Предел“, както и автобусите за желаещи да посетят събора, организирани от община Разлог. 

Водачите на превозни средства с маса под 3,5 тона ще се пренасочват по стария път, а тежкотоварни автомобили ще бъдат ескортирани с полиция. 

Основни организатори на събора са Община Разлог и Областна администрация – Благоевград, съвместно с редица институции и всички общини на територията на областта. По време на събора ще бъдат представени изложби и богата съпътстваща програма от исторически музей – Разлог и Регионален исторически музей – Благоевград. 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация