На Преображение Господне се освещава първото грозде 06 август, 2021

На Преображение Господне се освещава първото грозде
social Снимка: pxhere.com

На 6 август Българската православна църква отбелязва големия летен празник на промяната и новата надежда -  Преображение Господне.

Денят е свързан с едно от най-важните събития на Християнството – според легендата на този ден Исус Христос доказва на учениците си Петър, Яков и Йоан своя божествен произход.

В Светата Литургия на православните храмове се прибавя специален Тропар (молитвено песнопение) със старославянското название „Начатки овощей”, а в Българската православна църква – „Освещаване на гроздето”.

Според традициите на Преображение Господне – днес се бере първото грозде и след като се благослови с молитва и се прикади от свещеника в църквата се раздава на близки и съседи.

Вярва се, че в нощта срещу Преображение, също както и на Богоявление, в небето се отваря Божията врата и сам Господ се показва на нея. Само праведният може да види тази врата и каквото си поиска в този миг, Господ ще му го даде.

Според народните вярвания от Преображение Господне “лятото се пречупва” и времето се преобръща – върви към есента и студа. Времето се преобразява, дните и нощите застудяват, а водите в изворите и реките изстиват, и вече не стават за къпане

На трапезата на Преображение Господне може да има риба, макар че празникът е част от петдневен пост.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация