Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай

На плаж в Гърция - от 25-и май

13.05.2020
Снимка: БГНЕС
Заведенията в страната отварят на 1-и юни

Гръцкото правителство продължава постепенно да премахва мерките в страната, наложени заради COVID-19. Организираните плажове ще бъдат отворени през уикенда, а на 25-и май ще бъде разрешено свободното движение до всички острови.

Правителството поиска от кризисния щаб пълен план как да бъдат отворени организираните плажове предвид горещините, които се очакват през почивните дни, и за да имат гражданите свободен достъп до тях. Тезата на правителството за откриването на плажовете е, че хората трябва да се разпръснат по тях, а не да се тълпят в безплатните, както се случи през изминалия уикенд.

Друго важно решение на гръцкото правителство е отварянето на заведенията от 1-и юни.

Обсъжда се и възможността търговските центрове да отворят една седмица по-рано от планираното - на 25-и май. До края на месеца ще отворят и ателиетата за татуировки, а фитнес залите могат да започнат работа от 29-и юни.

От понеделник, 18-и май, стартира свободното пътуване от и до остров Крит и континентална Гърция, а седмица по-късно - от 25-и май, до всички острови. Гражданите ще могат да се движат свободно до островите на Сароническия залив (Хидра, Спецес, Порос, Егина, Агистри, Саламин), до Егейските и Йонийските острови.

Правителството е наясно, че свободното движение на хора не е лесна задача и изисква много грижи от страна на гражданите и посетителите на островите, които трябва да спазват всички мерки за защита, лична хигиена и безопасност. Те обаче подчертават, че това е голямо изпитание, което ще докаже на чуждестранните туристи, които искат да посетят страната, че Гърция следва всички стъпки и е една от най-безопасните дестинации за почивка.

Атина се готви за тежка конфронтация, ако карантината на европейските туристи, посещаващи страната, бъде наложена, когато се завърнат в родината си. Страната ще настоява за равно третиране в транспорта и здравните протоколи, независимо дали туристите пътуват по суша, въздух или по море.

Гърция изпрати осем предложения за рестартиране на туризма до Европейската комисия, които според гръцките власти трябва да бъдат приети от всички държави-членки на ЕС.

"Нашата цел е да работим в посока отваряне на границите за свободно пътуване в ЕС от 15-и юни. Не трябва да има карантина или други забранителни изисквания при завръщането", пише в документа. Освен това предложението предполага, че няма да се изискват тестове за пътуване между райони, „които са показали ясни и постоянни доказателства, че ситуацията с COVID-19 е под контрол“.

"Единният пазар остава основата на нашия съюз. Без свободното движение на стоки, услуги, хора и капитали Европейският съюз не може да оцелее. Трябва да защитим целостта и неделимостта на четирите свободи, които са еднакво важни. Не може да има дискриминация или разграничаване в туризма", пише още в гръцкия документ.

В момента Честито 12:00 - 16:00
  • Nikolay Slaveev Kate Kate 13:28 в момента
  • Despina Vandi Ta Lefta 13:22 Предишна
  • Mitar Miric Ciganche 13:18 Предишна
  • Boni Dyavol I Krast 13:13 Предишна
  • Giorgos Tsalikis, Kings Cocktail 13:10 Предишна
  • Amar Gile Imam Ljubav 13:05 Предишна
  • Iva Davidova Ponapil Se Iliya 13:02 Предишна
  • Boban Zdravkovic Chicho 12:58 Предишна
  • Hristos Menidiatis Dakrise Ki Apopse To Feggari 12:55 Предишна
  • Maria Oshte Tri 12:51 Предишна

Програма

00:00 - 12:00 Най-добрият микс от песни

12:00 - 16:00 Честито

16:00 - 17:00 Ретро микс

17:00 - 19:00 Най-добрият микс от песни

19:00 - 23:00 Честито