The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина

На гости на Дракула

31.10.2020
Снимка: Dorothea OLDANI on Unsplash
Прочетете за замъка "Бран" и румънската митология

Освен с празника на Вси светии, който се отбелязва днес от католици и протестанти, Хелоуин винаги се е свързвал и със страшни създания. Вампири и върколаци, горски самодиви. Тук на Балканите към всичко това добавяме и митичния граф Дракула. NOVA ни отведе в неговото леговище в замъка "Бран".

Първите създания, за които ще ви разкажем са божествено красиви. Десетки митични изкусителки са подвели много мъже към отвъдното. Крият се дълбоко в гъстите гори, живеят в дърветата и често събуждат вечерния здрач с очарователен танц. Създанията, известни в Румънската митология като “йеле”, наподобяват нашите български самодиви. Бродели са из горите и са омагьосвали всички с красотата си.

Вероятно във вековните дървета около замъка на Дракула живеят стотици такива изкусителки, които чакат да отведат поредната си жертва. В Трансилвания животът е подчинен на какви ли не суеверия. Тъй както мъжът може да попадне в примката на някоя изкусителка, жената изпитвала ужас от така наречените “сънтуадер”. Полухора-полуживотни, тези страховити твари обикаляли къщите в Трансилвания и наказвали онези, които си позволяват да работят по време на празник.

Векове наред хората по цял свят са вярвали и вярват във вампири. А този мит е особено актуален именно в замъка “Бран”, който румънците отдавна свързват с граф Дракула.Дори и да оставим на страна митовете за Дракула, мястото създава някакво странно усещане за магия.

Друго същество, което е плашело хората е “Стригой”. Обикновено в това създание се превръщат тези, които приживе са били лоши. Те се връщали от оня свят и тормозели живите - с болести, най-често с безсъние.

И днес в много трансилвански домове на видно място се пази скилидка чесън и християнски кръст. Сред най-страшните създания на нощта са върколаците. Битуват в представите на много народи - и у нас, и при сърбите, гърците и румънците. Някъде дори се смята, че те предизвикват лунните затъмнения като отхапват част от светещия нощен диск. Върколаците не се разхождат през деня. Чакат падането на нощта и когато луната изгрее в червено, тръгват на лов из гъстите гори на Трансилвания. Ако те ухапе върколак, ти самият се превръщаш в такъв.

ЛЮБИМИ ФИЛМОВИ ГЕРОИ ПРАЗНУВАТ ДНЕС

 

Соломонари - или магьосниците на времето. Има и такива същества. Всъщност те са най-обикновени хора, посветени в изкуството на магията. Те са властвали над времето. Яздели са небесни дракони и са могли с един замах да предизвикат дъжд, буря с мълнии или градушка. Страховете винаги са били наш верен спътник. В “Бран” ужасите от фолклора са родили печеливш туристически бизнесмодел.

Само през 2018 година в замъка са отчели над 1 милион туристи, а печалбата е била около 3 и половина милиона евро. Заради пандемията обаче приходите сега са се сринали с 90 %.

 

В момента 02:00 - 02:00
  • Biljana Jevtic Lumpuj Nocas 23:37 в момента
  • ork.Kristali Telefoni 1 23:34 Предишна
  • Despina Vandi Erota Theli I Zoi 23:30 Предишна
  • Lepa Brena Cik Pridji Ako Smes 23:27 Предишна
  • Lia Shte Te Machka Valyaka 23:25 Предишна
  • M. Vamvarakis Fragosiriani 23:22 Предишна
  • Suzana Jovanovic Sokole 23:19 Предишна
  • ork.Orient Express Slanchice Moe 23:16 Предишна
  • Giorgos Mazonakis Zelevo 23:12 Предишна
  • Aleksandar Ilic Sanja Opa Opa Opasno 23:08 Предишна

Програма

19:00 - 23:00 Честито

23:00 - 00:00 Ретро микс

00:00 - 08:00 Най-добрият микс от песни

07:00 - 10:00 Капучино

10:00 - 12:00 ВИП зона