Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай

На Бъдни вечер семейството се събира в очакване на Рождество

24.12.2019
Снимка: facebook
На масата по традиция се слагат нечетен брой постни ястия, които не се прибират през нощта, защото се вярва, че починалите идват да похапнат

Днес българските семейства се събират за Бъдни вечер. В народната традиция тя се нарича още Млада Бога, Малка Коледа, Крачун, Детешка Коледа, Мали Божич и Наядка. Това е един от най-важните семейни празници, както и денят преди раждането на Христос. Приключват и четиридесетдневните коледни пости.

На трапезата на Бъдни вечер се събира цялото семейство. Според обичая тя винаги се подрежда около огнището. Ястията задължително трябва да са постни и да са нечетен брой. Традицията повелява на трапезата да има сарми, варено жито, чушки, мед, баница с тиква, ошав, вино и др. Всяко от ястията на трапезата има важна за българина символика.

Прави се и постна питка, в която се слага сребърна пара. В някои части на страната в хляба се пъха и дрян за здраве. Първото парче от питката се оставя на Богородица пред домашната икона. Вярва се, че най-голям късметлия в дома ще е този, на когото се падне парата. Според обичая никой не трябва да става от масата, докато трае вечерята. Освен това трапезата не се раздига след приключването, за да не избяга късметът. Вярва се, че след това идват починалите, за да похапнат.

Преди да се седне на масата, домът и вечерята се прекадяват с тамян. С каденето се прогонват злите и нечисти сили от дома.

Празничната атмосфера от Бъдни вечер прелива в нощната Коледа. Коледарите обикалят домовете и благославят техните стопани. Във всеки дом изпълняват песни за прослава на стопаните и благопожелание.

В навечерието на Рождество Христово Негово Светейшество Неофит - Българският патриарх и Софийски митрополит, ще оглави празничното богослужение в храм-паметника "Свети Александър Невски". От 18:00 часа ще бъде отслужено празничното богослужение.

По традиция тази вечер в патриаршеската катедрала ще бъде отслужена Утринната служба - богослужението, което утре на Рождество Христово ще бъде извършено в другите православни храмове в страната. Това е така, за да може българският патриарх пръв да отправи посланието си за мир и да поздрави българския народ.

Традиционната литургия за празника във Ватикана ще бъде отслужена от Папа Франциск в базиликата "Свети Петър". Това е една от най-важните церемонии в Католическата църква.

Службата в чест на раждането на Исус Христос ще започне в 21:30 местно време и ще продължи около 90 минути. Утре по обяд папа Франциск ще произнесе традиционното си послание "Урби ет орби" ("Към града и към света") от централния балкон на ватиканската базилика.

Богослужение ще има и в храма "Рождество Христово" във Витлеем - родното място на Исус Христос. Архиепископ Пиербатиста Пицабала, апостолическият администратор на Латинската патриаршия на Йерусалим, ще поведе традиционната за Бъдни вечер процесия от Йерусалим до Витлеем. Процесията започва в Латинската църква в Стария град на Йерусалим, откъдето потегля колона от няколко десетки коли, спира на метри от площад "Мангер" във Витлеем и оттам делегацията отива пеша до църквата "Рождество Христово".

Говорител на израелското министерство на туризма съобщи, че около 165 000 християнски поклонници от целия свят са пристигнали в Израел за коледните празници. Това е с 10 процента повече от броя им миналата година. Министерството на туризма е осигурило безплатен превоз за поклонници между Йерусалим и Витлеем.

За първи път от повече от 200 години насам в катедралата "Нотр Дам" в Париж няма да бъде отслужена литургия за Рождество Христово, тъй като храмът все още се възстановява от големия пожар през април тази година.

Много от православните народи отбелязват Рождество Христово по стар стил - на 7-и януари. По Юлианския календар празнуват Русия, Гърция, Сърбия, Македония, Грузия, както и милионите православни християни в Египет.

В момента Най-добрият микс от песни 00:00 - 08:00
  • ork.Kanarite Folklorna Kitka 05:58 в момента
  • Dayana More Pile 05:54 Предишна
  • Petko Radev Rupchensko Horo 05:50 Предишна
  • Bolero Bend Mitro Le Mitro 05:47 Предишна
  • Ana Borisova Dimitar Konche Styagashe 05:44 Предишна
  • Stoyan Djadjev Koy Ti Gi Dade Tiya Carni Ochi 05:41 Предишна
  • Traycho Sinapov Vladayska Rachenica 05:38 Предишна
  • Nikolay Slaveev Ohridskoto Ezero 05:34 Предишна
  • Lyubka Rondova Georgi Bekria 05:32 Предишна
  • Preslava Dragano Draganke 05:29 Предишна

Програма

23:00 - 00:00 Ретро микс

00:00 - 08:00 Най-добрият микс от песни

08:00 - 10:00 Капучино

10:00 - 12:00 ВИП зона

12:00 - 15:00 Честито