The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай

На Бъдни вечер семейството се събира в очакване на Рождество

24.12.2018
Трапезата не се прибира, защото се вярва, че починалите идват да вечерят и да се погрижат за благополучието на живите

Днес християнският свят се подготвя за един от най-светлите семейни празници - Коледа или раждането на Исус Христос. На Бъдни вечер според Библията започват родилните мъки на Дева Мария.

В тази празнична вечер семейството се събира в очакване на появата на Спасителя, а домът е изпълнен с домашен уют и топлина.

В 18:00 ч. в катедралата "Св. Александър Невски" в София започва празничната литургия, която ще бъде отслужена от Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Според традицията тази вечер стопанинът на дома прекадяването дома, двора и трапезата, за да се прогонят злите духове. След това чете молитва, разчупва питата с парата и първото парче от нея оставя пред иконата - за Бога и неговата майкаВторото парче е за къщата, а останалите се разпределят на всеки член от семейството. Вярва се, че на когото се падне парата, той ще има най-голям късмет през годината. Според обичая по време на яденето не се става, за да не си тръгне берекетът от къщата.

Трапезата не се прибира, защото се вярва, че починалите идват да вечерят и да се погрижат за благополучието на живите.

На Бъдни вечер завършват 40-дневните коледни пости. Празничната трапеза включва обреден хляб, наречен "Боговица""Богова пита", "Божичник""вечерник""светец" или "харман". Той е замесен с "мълчана вода" от момата или от млада булка, като брашното е пресято през три сита. От тесто върху хляба се оформят изображения на нивата и домашните животни. Освен този хляб, момата носи и "вит-превит кравай", който е предназначен за коледарите.

Върху трапезата се нареждат нечетен брой постни ястия - 7, 9 или 11. Сред тях са пълнени чушки с ориз или боб, сарми, боб, варено жито, печена тиква, ошав, плодове, орехиСпоред традицията колкото повече са ястията, толкова по-богата ще е годината.

Според народните обичаи под трапезата стопанката слага слама, която замества сламата в яслата на новородения Христос. Тази слама не се изхвърля, а се поставя в градината, под плодните дръвчета, за да раждат повече.

Не се изхвърля и пепелта от Бъдника – голямо дърво, което гори в огнището цяла нощ, за да се помогне на раждането на новото слънце, на новия Бог, да му даде енергия и светлина.

Днешната коледна елха замества Бъдника - пън от плодовито дърво, който традиционно гори цяла нощ на 24-и срещу 25-и декември в огнището. По горенето на Бъдника се гадае и каква ще е годината. Елхата със запалените свещи символизира този обред. Основните цветове на украсата й са червено, жълто, златно - цветовете на слънцето и на огъня, а запалените свещи са като искрици от горящия Бъдник.

В момента Усмивки с Деси 15:00 - 18:00
  • Vasilis Karras Me Ta Xeria Stavromena 15:27 в момента
  • Mile Kitic Kopka Me Kopka 15:20 Предишна
  • Mihaela Fileva Cyala Nosht 15:16 Предишна
  • Elli Kokkinou Ftei I Nihta 15:11 Предишна
  • Sofi Marinova Ostani(Remix) 15:07 Предишна
  • Arash, Helena Dooset Daram 15:04 Предишна
  • Lepa Brena Cetiri Godine 14:58 Предишна
  • Ruslan Shto Taka Be Mime 14:55 Предишна
  • Kostas Martakis Pare Ena Tilefono 14:52 Предишна
  • Ceca Raznatovic Oprosti Mi Suze 14:49 Предишна

Програма

12:00 - 15:00 Честито

15:00 - 18:00 Усмивки с Деси

18:00 - 19:00 Най-добрият микс от песни

19:00 - 23:00 Честито

23:00 - 00:00 Ретро микс