"Мъжко хоро" през 2021 г. няма да има 31 декември, 2020

social Снимка: facebook

В Калофер през 2021 г. няма да има "мъжко хоро" във водите на Тунджа, а причината е пандемията и забраната за събиране на много хора на едно място.

Свещеници ще осветят богоявленския кръст и специална икона, която е поставена на моста над реката, където се изпълняваше ритуалът. Кметът на града Румен Стоянов призовава гражданите да се въздържат от традиционните събирания за Йордановден.

"Мъжкото хоро", което се нарича също и "ледено хоро", се изпълнява на 6-и януари - Йордановден или Богоявление. Според обичая още в ранни зори мъжете нагазват в студените води на река Тунджа, за да изпълнят традиционния танц, след като цяла нощ са загрявали с червено вино и домашна ракия.

Според легендата Калофер е основан през 1533 година. Тогава група мъже предвождани от Калифер войвода "владеели" тази част на Стара планина и постоянно нападали преминаващите турските кервани. Невъзможността да се справи с Калифер войвода и хората му, принудила султана да разреши на хайдутите да се заселят по тези земи при условие, че престанат да нападат керваните. Войводата приема предложението и се установява в землището на днешен Калофер.

През следващите векове Калофер израства като важен културен и търговски център, с доходоносен поминък за местните хора, заради което бил наречен "Алтън Калофер" - Златен Калофер.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация