The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай

Мръсният въздух и температурните колебания увеличават психичните разстройства

13.09.2019
Снимка: pixabay.com
Така към причинителите на неврологични заболявания се включва и околната среда

Две паралелни проучвания на учени от САЩ, Дания и Китай доказаха, че рискът от психични заболявания зависи от качеството на въздуха и температурните колебания. Така към причинителите на неврологични заболявания се включва и околната среда. Резултатите подкрепят хипотезата, че болните от психични разстройства по света се увеличават, предаде РИА Новости.

През последните две десетилетия се наблюдава рязко увеличение на броя на психичните разстройства и по-специално на аутизма. Това е много притеснително и в същото време изисква обяснение. Отчасти епидемията от психични заболявания се приписва на по-добрата диагностика и на по-големия достъп на населението до лекарства. Но основно усилията са фокусирани върху търсенето на наследствени причини. Открити са много генетични групи, мутациите в които значително увеличават риска от психични заболявания.

Дългосрочните наблюдения на близнаците обаче не позволяват напълно да се отпише възникването и развитието на тези състояния по вина на генетиката. Учените са склонни да заключат, че тук играе роля сложна комбинация от наследствени, социални и екологични фактори. Учените отдавна отбелязват, че в големите градове делът на хората с психични разстройства е по-висок, отколкото в селските райони. Това обръща вниманието към качеството на въздуха. Например, през 2013 г. американски учени анализираха данни за повече от 7 000 деца, родени с разстройство в аутистичния спектър при жени, които по време на бременност са живеели в Лос Анджелис. Специалистите картографираха данните от наблюдението на въздуха и адресите на живеене.

Оказа се, че замърсяването с озон и токсични частици под 2,5 микрометра увеличава риска от аутизъм с 12-15%. С 9% се увеличава риска при замърсяване с оксиди и диоксиди на азота.

До 2014 г. бяха публикувани шест резултата от контролирани проучвания, които разкриха връзка между аутизма и качеството на градския въздух. Но какъв е механизмът й? Възможно обяснение дава работата на учени от Медицинското училище към Университета „Рочестър“ (САЩ). Те поставяли гризачи всеки ден през първите две седмици и месеци от живота им в стая, изпълнена със същия замърсен въздух, както и в пиковете часове на средни по големина градски улици. Тогава те изследвали мозъка им и установили, че всички участници в експеримента показват признаци на възпаление, а страничните вентрикули са увеличени три пъти в сравнение с нормата; белите кръвни телца не са се развили достатъчно при тях. В нервната тъкан нивото на глутаматния невротрансмитер е било повишено. Такива промени са характерни за хората с аутизъм и шизофрения.

В момента Най-добрият микс от песни 00:00 - 08:00
  • Bane Mojicevic Dobro Bi Mi Dosla 03:58 в момента
  • Ivana Vik 03:54 Предишна
  • Giorgos Mazonakis Dianykterevo 03:50 Предишна
  • Endira, Dj Sankee Devojke Prilaze 03:47 Предишна
  • Gloria Izsvirete Neshto Udarno 03:44 Предишна
  • Hristos Kuriazis Epimeno 03:40 Предишна
  • Lepa Brena Kao Nova 03:37 Предишна
  • Sofi Marinova, Slavi Trifonov Edinstveni 03:32 Предишна
  • Natasa Theodoridou, Konstantinos Argiros Lathos Mou 03:29 Предишна
  • Sanja Stojanovic Zapaljiva 03:25 Предишна

Програма

23:00 - 00:00 Ретро микс

00:00 - 08:00 Най-добрият микс от песни

08:00 - 10:00 Капучино

10:00 - 12:00 ВИП зона

12:00 - 15:00 Честито