Малко познато средство срещу махмурлук 17 октомври, 2020

Малко познато средство срещу махмурлук
social Снимка: pixabay.com

Всички знаем, че медът е полезен. Индуизмът обаче отива по-далеч, като го нарежда сред петте еликсира на безсмъртието. 

Продуктът, произвеждан от пчелите, може да издържи вечно. Той има болкоуспокояващо, тонизиращо, кръвообразуващо, детоксикиращо и регенеративно действие върху човешкия организъм. 

Освен че се ползва като храна, медът има приложение и в много други сфери. 

Есента е сезонът, в който и при двата пола се наблюдава интензивен косопад. Затова косата се нуждае от допълнителни грижи, за да задържи блясъка и здравината си. Медът е сред предпочитаните натурални средства за поддържането й свежа и гладка. Освен директната му консумация може да се ползва и външно. За хората, които страдат от косопад, има изпитани маски с мед, които действат благоприятно при падане на косата, пърхот и раздразнен скалп. Листо от алое вера и 1 супена лъжица мед за два часа дават на косата блясък и жизненост. А комбинацията от една супена лъжица кисело мляко и 2 супени лъжици мед, нанесена за един час, предотвратява косопада. 

Медът е и популярно средство за борба с простудните заболявания. В сезона на хремата и грипа медът има противовъзпалителен ефект и противомикробно действие срещу вирусите. Той е антисептичен и съдържа природен антибиотик. За да се предпазите от простуда, хапвайте по 1-2 лъжици мед дневно или го ползвайте като подсладител в чая. Ако вече е налице кашлица, смесете бяло вино, лук и мед. Тази напитка ще облекчи кашлицата, както чаят с лимон и лъжичка мед. 

Ако страдате от безсъние или тревожност, медът отново е на ваше разположение. Разтворете супена лъжица мед в топла вода и я изпийте преди лягане. Това ще успокои нервната система и ще подобри качеството на съня. Медът съдържа гликоген, който предотвратява прилива на адреналин през нощта и осигурява добър сън. 

Малко известно приложение на меда е облекчението му при махмурлук. Натуралният продукт извлича токсините от организма, в него се съдържа фруктоза, която помага по-лесно да се разгради алкохолът. Медът съкращава продължителността на махмурлука, така че след тежка вечер изпийте чаша хладка вода с една лъжица мед. 

Медът оказва благоприятно действие и върху кожата. Заради антибактериалното му въздействие върху човешкия организъм той се превръща в натурално лекарство за рани и белези. Нанесете тънък слой мед и след това покрийте с лепенка или марля. Това ще предотврати появата на инфекции и ще стимулира заздравяването. Медът служи и за хидратация на кожата, както и за борба с акнето и пъпките. Заради противовъзпалителните си свойства натуралният продукт може да се ползва като маска за кожата. Намажете лицето си с мед и след това изплакнете с топла вода, която ще успокои кожата. Освен в чиста форма може да добавите към меда пасирана ябълка или кисело мляко с лимон. Тези маски от природни продукти облекчават пъпките и премахват белезите.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация