Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай

Любопитни факти за мартениците

01.03.2019
Червеният цвят предпазва от уроки, белият носи здраве и щастие

Празникът на Баба Марта се отбелязва по нашите земи от хилядолетия. Той се свързва с идването на пролетта и края на зимата, с новото начало.

Има много предания и легенди, които разказват от къде тръгва обичаят с мартениците. Някои от тях звучат като приказки, а други имат исторически корени, но всички те имат нещо общо - усуканите бял и червен конец, които носим за здраве.

Ето и няколко любопитни факта за мартениците, които може би не знаете:

Корените на празника

Първи март е празникът на Баба Марта, образ от традиционния български фолклор, който води началото си от езическата история на Балканите. В усуканите бели и червени конци се крият елински и тракийски традиции.

Мартениците не са само българска традиция

Освен в България с мартеници се закичват в съседна Румъния (украшението се нарича мърцишор), както и в Молдова, Албания, Македония и някои части на Северна Гърция и Западните покрайнини.

Гръцките етнолози свързват този обичай с древната езическа история на Балканския полуостров и най-вече със земеделските култове на плодородието. В някои части на южната ни съседка има обичай да се връзва вълнен преплетен конец на дясната ръка и на левия крак.

Според румънските вярвания пък идеята за мартеницата идва от древен сценарий за възраждане на природата на прага на пролетта. Обичаят е свързан с момента на символичната смърт и символичното раждане на едно местно женско божество – Баба Докия.

Значение на цветовете

Червеният цвят предпазва от уроки, белият носи здраве и щастие.
В българските обичаи червеното е символ на майчината кръв, а бялото на майчиното мляко. С усукването на двата цвята заедно се съчетава онова, което дава живот и подпомага развитието на живота.

Белият цвят на мартеницата първоначално символизира мъжкото начало, силата. По-късно под въздействието на християнството той започва да се приема като символ на девствеността и непорочността. Белият цвят е цветът на Христос. Червеното пък е женското начало и здравето: то е знак на кръвта, на зачеването и раждането.

Как се направи мартеницата

Когато се прави мартеница, тя трябва да се усуква винаги наляво. Според традициите невестите носят мартениците отдясно, а момите — отляво.

Какво се прави с мартениците

Мартеничките никога не трябва да се хвърлят, защото се вярва, че ако човек направи това, то той изхвърля и късмета си. Вместо това те се закачат на разцъфнало овощно дръвче.

В някои краища на страната обичаят повелява да бъдат слагани под голям камък и след девет дни да се проверява какво има под него. Ако са се настанили мравки, годината ще е богата с овце; ако има други по-едри буболечки – сполука в крави, в едър добитък; а, ако има червеи – ще се въдят много коне.

В други краища на страната мартеницата се сваля, когато се види щъркел. Поверието е, че ако видиш щъркела в полет, всичко през годината ще ти върви добре – сякаш "хвърчи". А ако щъркелът е кацнал, ще си сънлив и мързелив през идното лято.

В момента Веселина топ 10 11:00 - 12:00
  • Galena 100 Jivota 11:37 в момента
  • Deep Zone Project, ToTo H Gimme Love 11:32 Предишна
  • Elli Kokkinou Na Tin Agapas 11:25 Предишна
  • Black Eyed Peas, Ozuna, J.Rey Soul Mamacita 11:21 Предишна
  • Danna Toy 11:17 Предишна
  • Boris Soltariyski Spri Ne Idvay 11:13 Предишна
  • Sasa Kovacevic Moja Malena 11:09 Предишна
  • Dragana Mirkovic Hej Ljubavi Bilo Cija 11:05 Предишна
  • Kija, Djani Lako Ti Je Biti Veran Kad Te Niko Ne Gleda 11:01 Предишна
  • Cvetelina Yaneva, Konstantin Do Bezumie 10:58 Предишна

Програма

00:00 - 11:00 Най-добрият микс от песни

11:00 - 12:00 Веселина топ 10

12:00 - 16:00 Честито

16:00 - 17:00 Ретро микс

17:00 - 19:00 Най-добрият микс от песни