Липсата на сън обърква походката и създава риск от инфаркти 28 ноември, 2021

Липсата на сън обърква походката и създава риск от инфаркти
social Снимка: pixabay.com

Съществува идеален часови диапазон за заспиване, който намалява риска от сърдечни болести и инсулт. Такова е заключението на британски учени от Ексетърския университет, публикувано в медицинското издание European Heart Journal. Екипът е изследвал 88 000 доброволци между 43 и 74 години. В продължение на седмица електронно устройство на китката е проследявало кога заспиват, а специалистите са прегледали здравния статус на участниците през последните 6 години. Опасността от инфаркти, мозъчни удари и сърдечна недостатъчност се е оказала най-ниска при заспиващите от 22 до 23 часа. 

Онези, които потъват в сън след полунощ, са с 25% по-висок риск от тези сърдечносъдови заболявания, а при заспиващите по-рано от 22 часа той е 24 процента по-голям, тълкува изследването ръководителят му д-р Дейвид Планс. Жените са по-уязвими от мъжете и специалистите предполагат, че това се дължи на хормоналните разлики и менопаузата. При изследването са взети предвид и фактори като диабет, високи холестерол и кръвно налягане, тютюнопушене и др. 

“Тялото има 24-часов биологичен часовник или още циркаден ритъм, който регулира физическите и умствените функции на човека – обяснява д-р Планс. – Резултатите от теста говорят, че заспиването между 22 и 23 часа има специална роля в този часовник и ако не се спазва, той се разстройва, а това води до неблагоприятни последици за здравето на сърцето и кръвоносните съдове”, казва изследователят. 

Според експертите хората, които заспиват след полунощ, са в най-голям риск, тъй като при тях има по-малка вероятност да видят първата дневна светлина, която рестартира биологическия часовник за новия 24-часов цикъл.

Д-р Дейвид Планс казва, че пандемията от коронавирус е променила ритъма на спане на хората. Много от тях сега работят у дома, не излизат от къщи, не пътуват, не изразходват енергия, затова имат проблеми със заспиването вечер и следователно се будят по-късно. Това обърква циркадния им ритъм. Над 60% от световното население страда от някакъв вид нарушения на съня, които в много случаи водят до увреждане на сърцето. А по данни на СЗО сърдечносъдовите заболявания са причина номер едно за смъртността в света. Според специалистите оптималната продължителност на съня трябва да е поне 7 часа. Иначе човек получава главоболие, става раздразнителен, тревожен и депресиран. Последни изследвания добавят към тях още един синдром – загуба на посока и равновесие при ходене. 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация