The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина

Липсата на сън обърква походката и създава риск от инфаркти

28.11.2021
Снимка: pixabay.com
Учени установиха кога да заспиваме, за да сме по-здрави

Съществува идеален часови диапазон за заспиване, който намалява риска от сърдечни болести и инсулт. Такова е заключението на британски учени от Ексетърския университет, публикувано в медицинското издание European Heart Journal. Екипът е изследвал 88 000 доброволци между 43 и 74 години. В продължение на седмица електронно устройство на китката е проследявало кога заспиват, а специалистите са прегледали здравния статус на участниците през последните 6 години. Опасността от инфаркти, мозъчни удари и сърдечна недостатъчност се е оказала най-ниска при заспиващите от 22 до 23 часа. 

Онези, които потъват в сън след полунощ, са с 25% по-висок риск от тези сърдечносъдови заболявания, а при заспиващите по-рано от 22 часа той е 24 процента по-голям, тълкува изследването ръководителят му д-р Дейвид Планс. Жените са по-уязвими от мъжете и специалистите предполагат, че това се дължи на хормоналните разлики и менопаузата. При изследването са взети предвид и фактори като диабет, високи холестерол и кръвно налягане, тютюнопушене и др. 

“Тялото има 24-часов биологичен часовник или още циркаден ритъм, който регулира физическите и умствените функции на човека – обяснява д-р Планс. – Резултатите от теста говорят, че заспиването между 22 и 23 часа има специална роля в този часовник и ако не се спазва, той се разстройва, а това води до неблагоприятни последици за здравето на сърцето и кръвоносните съдове”, казва изследователят. 

Според експертите хората, които заспиват след полунощ, са в най-голям риск, тъй като при тях има по-малка вероятност да видят първата дневна светлина, която рестартира биологическия часовник за новия 24-часов цикъл.

Д-р Дейвид Планс казва, че пандемията от коронавирус е променила ритъма на спане на хората. Много от тях сега работят у дома, не излизат от къщи, не пътуват, не изразходват енергия, затова имат проблеми със заспиването вечер и следователно се будят по-късно. Това обърква циркадния им ритъм. Над 60% от световното население страда от някакъв вид нарушения на съня, които в много случаи водят до увреждане на сърцето. А по данни на СЗО сърдечносъдовите заболявания са причина номер едно за смъртността в света. Според специалистите оптималната продължителност на съня трябва да е поне 7 часа. Иначе човек получава главоболие, става раздразнителен, тревожен и депресиран. Последни изследвания добавят към тях още един синдром – загуба на посока и равновесие при ходене. 

В момента Усмивки с Мария 16:00 - 19:00
  • Grafa, Mihaela Fileva Agenda 18:16 в момента
  • Nenad Cvijetic Verna I Neverna 18:12 Предишна
  • Konstantin Vijdam Te 18:08 Предишна
  • Inna, Minelli Party 18:05 Предишна
  • Mirko Plavsic Matorac 17:58 Предишна
  • Boris Dali Piyan 17:54 Предишна
  • Eleni Foureira Aeraki 17:51 Предишна
  • Toni Dimitrova, Stefan Ilchev Blizkiyat 17:46 Предишна
  • Igor Gmitrovic Ista Si 17:43 Предишна
  • Lou Bega Mambo No 5 17:35 Предишна

Програма

15:00 - 16:00 Да спечелиш за 60 секунди

16:00 - 19:00 Усмивки с Мария

19:00 - 23:00 Честито

23:00 - 00:00 Ретро микс

00:00 - 05:00 Най-добрият микс от песни