Хрянът е многогодишно студоустойчиво тревисто растение, което достига височина до 1,5 м. Има едри листа (дълги 10–30 см) и бели цветове, от които впоследствие се раждат малки кръгли плодове. Цъфти от май до август и се бере в края на октомври, когато листата му започнат да пожълтяват.
Хрянът е изключително богат на витамин С, витамини от групата В, калий, калций, желязо и много други важни елементи.
Наричат хряна градински пеницилин, защото се използва за лечение на много заболявания. В него има големи количества калий и калций, а високото му съдържание на витамин С е съизмеримо с това на лимона. Сред богатството от съставки влиза и йод.
Той подобрява храносмилането, регулира кръвното налягане, засилва имунната система и пази от настинки, помага срещу ревматизъм и успокоява ухапванията от насекоми, а също така има прочистващи и стимулиращи качества.
Хрянът е една от най-често добавяните подправки към рибни и месни ястия, салати, супи, сосове.
Чай от хрян за укрепване на белия дроб
В 200 мл вряща вода сварете една супена лъжица настърган хрян. Варете около 5 минути. Разделете чая на три дози и го пийте три пъти на ден. Преди всяка консумация е добре да го затоплите.
Хрян срещу настинки
Ще са ви необходими 1 корен от хрян, пресен лимонов сок. Настържете корена от хрян и към него добавете пресния лимонов сок. Сложете сместа в буркан и я съхранявайте в хладилника. Трябва да минат около 8-12 часа. След това приемайте по една супена лъжица от лекарството по няколко пъти на ден между храненията.