Кулинарен туризъм на Евро 2020 19 май, 2021

Кулинарен туризъм на Евро 2020
social Снимка:

Едно голямо международно спортно събитие като задаващото се Евро 2020 година, което на всичкото отгоре ще се проведе в цели 11 държави в Европа е добра предпоставка за развлечение, но и да опитаме кухните на страните-домакини. Предстои ни Евро 2020 и всички вече тръпнат в очакване на старта му.

Някои ще следят първенството на телевизора у дома си, други ще имат шанса да пътуват. Феновете, които имат щастието да обиколят Европа по следите на Евро 2020, няма как да не се възползват от гостоприемството на традиционните местни кухни в местата, където ще се играят мачовете от първенството.

 

Испания

В Испания човек може да си хапне и пийне добре, при това на приемливи цени, особено ако знае правилните места, в случая в Севиля. В традиционната испанска кухня има множество изкушения, както месни, така и рибни или тестени, а напитки като сангрия или херес са нарицателни. Там може да опитате местните тапас, чуро, тортиля, гаспачо, паеля, мигас, косидо, риба и морски дарове.

 

Азърбейджан

Екзотичната кухня в Баку може да полеете с местното силно, ароматно и гъсто червено вино или с шербет. Не пропускайте да опитате и плов, бозартма, долма, шашлик, севрюга и есетра, чорек, студена супа довга или десерта баклава.

 

Русия

Кухнята в Санкт Петербург надали е по вкуса на всеки българин, но това е шанс да се запознаете с нея. Казват, че тамошните пелмени, блини и сельодка вървят много съд силна и бистра водка. Същото важи и за прословутият черен и червен хайвер. Други вкусотии, които надали ще откриете другаде, са такива като елда, различни видове риба, борш, разсолник, пироги.

 

Италия

Какво е Италия без паста и кианти? На Ботуша има такова разнообразие от храни и напитки обаче, че всеки фен ще остане доволен. Тук може да се насладите на над 450 вида паста, много видове спагети и пици, лазаня, морски дарове, различни сирена, риба, пармезан,  тирамису, коноли, над 100 вида сладолед. Полейте ги с месно бяло или червено вино, или просто пийнете една малка грапа. Опитайте и традиционните за региона еспресо и капучино, без които италианците просто не могат.

 

Германия

Германската кухня не е по вкуса на всеки, но въпреки това си заслужава. Баварската кухня пък, която ви очаква в Мюнхен, е типично селска. В нея ще откриете разнообразие от различни видове, кървавица, леберкез, вурст и много други пикантни колбаси, типични десерти като щолен, ябълков щрудел и кнедли, и разбира се различни видове качествена ледена бира и типичният шнапс.

 

Нидерландия

В Нидерландия залагат на рибата, но кухнята е типична още със своите сирена, ристафел, брууджес, наси горенг, стамппот, кървавици, меласа, бонбони лакрица, а не бива да пропускаме и бирата Хайнекен или напитки като краманайс, женевер и бренди, яйчен ликьор адвокат или кандел от бяло вино.

 

Дания

В Дания не може без риба и морски дарове. В менюто в Копенхаген ще намерите печена патица, маринована херинга, гравлакс, ремулада, свинско с ябълки и сини сливи, пастет от свински дроб. Няма да мине и без бира Туборг или Карлсберг, както и без шнапс.

 

Шотландия

В Глазгоу е естествено да пийнете от известното шотландско уиски или ейл. На масата има бульон „кок-а-лики“, саздърма, рибена чорба, сьомга, хагис от свинско шкембе, филе миньон от крава абердин и пудинг с ядки за десерт.

 

Унгария

Токайското вино е най-известната напитка тук, както и гулашът. Вкусни са и яхнията поркойт, рибарската супа, яхнията фьозелекът, пълненото зеле, колбасите. Традиционни са и студената плодова супа, паприкашът, пълнените палачинки, кнедлите, сирената и пълнените чушки.

 

Англия

До „Уембли“ е пълно с пъбове, където да пийнете по една бира ейл или портър. Опитайте и традиционните фиш анд чипс или английската закуска, както и овнешки бут, печено агнешко, ростбиф или бифтек от овнешко месо, чай, мъфини и пудинг.

 

Румъния

Мамалигата е национално ястия, а пълненият лук или рагу със зелен лук, както и сармале от зелеви или лозови листа не са за изпускане. Румъния е известна и със своя боб със сланина, супа барш, пушено козе месо, яхния точитура, телешко рагу, шишчета от черен дроб, задушено в гърне пиле и паприкаш.

 

Без значение дали любимия ви отбор е сред фаворитите в Евро 2020, пътувайте по зелените игрища на Европа, опитайте местните кухни и се наслаждавайте на мига.

 

"Радио Веселина" ЕАД не носи отговорност за дейността на сайта, който е информационен относно дейността на сайтовете, организиращи хазартни игри, за съдържанието на сайта, за други сайтове чрез препратките, които съдържа и пр.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация