Коя е най-популярната настолна игра в света 06 Февруари, 2021

Коя е най-популярната настолна игра в света
social Снимка: bg.wikipedia.org

На 6 февруари 1935 година в продажба е пусната играта “Монополи” (Monopoly на английски език означава "монопол"). Играта е патентована от Чарлз Дероу.

Днес настолната игра, вписана в рекордите на Гинес като най-популярна, е практикувана от близо половин милиард души във всички краища на света. Нейните правила са преведени на 32 езика и по последни данни тя се продава в 80 държави.

С Монополи можете едновременно да се забавлявате, но и да се учите на бизнес и предприемачество.

Играчите се състезават в добиването на печалби чрез стилизирана икономическа дейност, включително купуването, наемането и отдаването на имоти с помощта на игрални "пари". Играта е наречена на икономическата идея за монопол - добиването на пълен контрол над някакъв пазар от един-единствен продавач.

Улиците, гарите и т.н. използвани в играта, са заимствани от град Атлантик сити.

Симпатичното човече от логото на “Монополи” не е избрано случайно. То носи образа на известният американски банкер и предприемач, Джон Пирпонт Морган (John Pierpont Morgan). Началото на неговата кариера стартира през далечната 1871 г в Ню Йорк, където заедно с Антъни Дрексъл, основават фирмата “Drexel, Morgan & Company”. По време на общият им бизнес А. Дрескъл бил ментор на по-младия си съдружник и го научил на много ценни принципи и тактики във финансирането. Когато Дрескъл починал от старост, Джон преименувал фирмата на J. P. Morgan & Company и я превърнал в една от най-големите финансови институции в светя.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация