The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай

Кои храни и напитки не са подходящи за закуска?

25.07.2018
Те могат да доведат до сериозни проблеми със здравето

Закуската е най-важното хранене за деня, защото дава енергията, необходима на тялото да работи качествено и без да се налага да посяга към мускулите за хранителни вещества.

Има обаче храни и напитки, които не бива да се приемат на гладен стомах, защото оказват крайно негативни ефекти върху храносмилателната дейност и метаболизма, а оттам и върху общото самочувствие и тонус. Ето кои са те според експертите:

Студени напитки

След 7-8 часовия нощен сън, организмът се нуждае от течности, тъй като за това време от тялото се е изпарила доста влага. Изпиването на чаша вода след ставане от сън е на практика задължително, за да може да се „събуди” стомаха преди приема на закуската. Съдържанието на чашата обаче не бива да е прекалено студено, тъй като това може да предизвика раздразнение. При хора с хронични заболявания на стомашно-чревния тракт дори може да доведе и до обостряне на страданието. Освен това студените напитки свиват кръвоносните съдове на стомаха и влошават локалното кръвообръщение, което може да влоши процесите на преработване на храната. Дори и в много горещи дни, пийте вода със стайна температура. Също така не бива да се пие на един дъх, а на малки глътки през кратки интервали.

Топли тестени закуски

Те съдържат дрожди, които способстват образуването на газове в стомаха, което води до неприятни усещания за подуване и тежест.

Кафе

За мнозина, денят просто не може да започне без чаша кафе и... само това, без нищо друго. Почитателите на закуската “чаша кафе на гладно” трябва да знаят, че кофеинът дразни стомашната лигавица, вследствие на което се повишава секрецията на стомашен сок. И тогава, ако нищо друго не стигне до стомаха освен кафето, то стомашната киселина започва да разяжда лигавицата и като нищо някой ден, без да усетите, ще се сдобиете с гастрит.

Сладко

Приемете за желязно правило да не употребявате сладки храни на гладно. Това ще ви предпази от сериозни нарушения в метаболизма, включително и от захарен диабет. Когато ударна доза захар попадне в стомаха, действа като сигнал „Тревога” на задстомашната жлеза. Тя минава в усилен режим на работа и произвежда завишени количества инсулин, за да нормализира нивото на кръвната захар. В резултат на този процес не след дълго човек започва да чувства слабост и апатия. Продължителната употреба на сладости на гладно нарушава работата на задстомашната жлеза, което повлиява негативно на основната й функция да произвежда необходимите количества инсулин.

Кисело мляко, айран

Приети на гладен стомах, те не са вредни, а безполезни. Основната им ценност е полезната микрофлора и млечнокиселите бактерии. Когато закусвате само кисело мляко или чаша айран, полезните бактерии попадат в агресивна киселинна среда и загиват без да изпълнят предназначението си.

Цитрусови плодове

Любителите на фрешовете от портокал или грейпфрут на гладно спешно трябва да променят хранителния си режим, защото това е най-краткият път към гастрита, категорични са специалистите. Особено внимателни в това отношение трябва да бъдат хората с повишена киселинност на стомаха и или с хроничен гастрит.

Круши, фурми

В тях се съдържа голямо количество груба целулоза, която може да травмира лигавицата на стомаха и червата, а също и да забави функционирането им.

В момента Ретро микс 23:00 - 00:00
  • Zig Zag Cherna Roza 23:48 в момента
  • Maya, Magapasa Katadjiyskata 23:45 Предишна
  • Miroslav Ilic Zena Ko Ruza 23:41 Предишна
  • Dimitris Mitropanos Cherna Roza 23:37 Предишна
  • Sasho Roman Pak Ne Sam Dobre 23:33 Предишна
  • Zorica Brunclik Najsi Najsi 23:30 Предишна
  • Despina Vandi To Asteri Mou 23:28 Предишна
  • Slavi Trifonov I Da Padnem I Da Biem 23:24 Предишна
  • Ceca Raznatovic Sta Je To U Tvoim Venama 23:20 Предишна
  • Vasilis Karras Telefoni 23:16 Предишна

Програма

19:00 - 23:00 Честито

23:00 - 00:00 Ретро микс

00:00 - 07:00 Най-добрият микс от песни

08:00 - 10:00 Капучино

10:00 - 12:00 ВИП зона