Китай планира мисия до Луната през 2030 година 01 март, 2021

Китай планира мисия до Луната през 2030 година
social Снимка: pixabay.com

Китайската национална космическа администрация (CNSA) планира да създаде свръхтежка ракета-носител за пилотирана мисия до Луната, планирана за около 2030 г.

Според информацията до момента, товароносимостта на апарата, чието име не е посочено, ще бъде около 100 тона - четири пъти повече от тази на най-мощната китайска ракета Changzheng-5.

Проектът може да бъде стартиран официално през следващите две години. Китайската академия за технология за изстрелване на ракети-носители не отрече, но и не потвърди информацията.

Пекин активно разработват национална космическа програма за създаването на метеорологични, телекомуникационни и навигационни спътници, както и технологии за изследване на Луната.


Китайски учени изпълняват и проект за изследване на астероиди и на Марс, като плановете за интензивно изследване на повърхността им се очаква да стартират в близко бъдеще.

По-рано Китайската коорпорация по аерокосмическа наука и техника обяви, че планира да извърши поне 40 изстрелвания през тази година, като този начин постави нов национален рекорд.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация