Киното се сбогува с легендата Сидни Поатие 08 януари, 2022

Киното се сбогува с легендата Сидни Поатие
social Снимка: БТА

Знаменитости отдадоха почит на актьора Сидни Поатие, който почина вчера на 94 години.

Той е първият чернокож, спечелил награда "Оскар" за най-добър актьор" за ролята си във филма "Полски кринове" през 1963 г. През 1967 г. се снима в три филма, превърнали се в класика - "На учителя с любов", "Познай кой ще дойде на вечеря" и "Среднощна жега". Играе и на Бродуей. Печели също награди "Златен глобус" и БАФТА.

Сидни Поатие избира внимателно ролите си и не се подчинява на холивудската представа, че чернокожите могат да се превъплъщават само в обслужващ персонал.

"Обичам те, уважавам те, подражавам ти", казва веднъж пред него актьорът Дензъл Уошингтън на официална церемония.

"Ако искаш небето, ще напиша по него с букви на височина хиляди метри: На Учителя. с любов. Сър Сидни Поатие. Почивай в мир. Той ни показа как да се протегнем към звездите", написа актрисата и телевизионна водеща Упи Голдбърг в Twitter.

Сидни Поатие работи също като режисьор. Снимал се е в повече от 50 филма, режисирал е 9.

През 1974 г. получава рицарско звание от британската кралица Елизабет Втора. Служи като посланик на Бахрейн в Япония и ЮНЕСКО.

През 1992 г. Сидни Поатие получава наградата за цялостни постижения от Американския филмов институт, а през 2002 г. - почетен "Оскар" за "забележителни постижения като артист и човек".

Най-високата американска награда Президентски медал на свободата получава през 2009 г. от Барак Обама.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация