The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай

Какъв човек сте според китайския хороскоп?

17.02.2018
Всеки от 12-те цикъла в китайския зодиак е подвластен на определено животно, което влияе върху чертите на хората, родени в дадена година

Подобно на западния зодиак, китайският е разделен на 12 цикъла, всеки от които с продължителност една година, вместо един месец. Началото на китайската Нова година обикновено се пада между 21 януари и 20 февруари. На 16 февруари 2018 г. - 23-ия ден от китайския лунен календар започна Годината на Кучето, която ще приключи на 4 февруари 2019 г.

Как се е появил китайският зодиак?

Легендата разказва, че за да го създаде, Нефритеният император - традиционно китайско божество, организирал състезание между различи животни. За да завършат успешно, участниците в надпреварата трябвало да преплуват бързо течаща река.

Великодушният бик предложил на котката и плъха да се покачат на гърба му. Жадният за победа плъх изблъскал котката във водата. Според различна версия на историята плъхът не споделил с котката - най-близката си приятелка, за предстоящото състезание, в резултат на което се породила враждата помежду им. Когато бикът наближил финала, плъхът скочил пред него и така спечелил състезанието и станал първото животно в китайския зодиак. Бикът завършил втори, следван от тигъра, заека, дракона, змията, овцата, маймуната, петела, кучето и глигана (свинята).

Смята се, че хората, родени в определена година, са заимствали някои черти от животното в китайския зодиак, на което тя е подвластна.

Родените в Годината на Плъха, например, са общителни, трудолюбиви и сръчни.

"Биковете" са считани за надеждни служители и добри лидери, а "Тигрите" - за оптимистични, силни и упорити.

Хората, родени под знака на Заека са късметлии, състрадателни и елегантни, а "Драконите" - подвластни на единственото измислено животно в китайския зодиак, са щедри, уверени и харизматични.

Родените в Година на Змията са смятани за мъдри и загадъчни, "Конете" - за одухотворени и активни, а "Овцете" - за кротки и артистични.

Зодиакът включва и пет елемента, които според китайската традиция оказват влияние върху всичко в света - метал, дърво, вода, огън и земя. Всяка година е представена от животно и определен елемент, като елементът се променя на всеки две години.

Например 2018 г. ще бъде Годината на Земното Куче, а 2019 г. - на Земния Глиган (Свиня). Предходните две години преминаха под знака на Огнения Петел (2017) и Огнената Маймуна (2016).

"Маймуните" са известни като остроумни и забавни, докато на "Петлите" се гледа като на сигурни и агресивни.

"Кучетата" са надеждни и покровителствени, а подвластните на последното животно в китайския зодиак - Глигана, са считани за невинни и спокойни.

 

В момента Най-добрият микс от песни 00:00 - 07:00
  • Toni Storaro Greshnica 01:53 в момента
  • Sara Jelas Probisvet 01:51 Предишна
  • Konstantinos Koufos Kentro Dierxomenon 01:48 Предишна
  • Cvetelina Yaneva Kaji Mi Alo 01:44 Предишна
  • Milos Bojanic Ona Igra 01:41 Предишна
  • Lefteris Kintatos Gia Tin Parti Tis 01:37 Предишна
  • Gloria Piyana Vishna 01:34 Предишна
  • Tozovac Ti Si Me Cekala 01:29 Предишна
  • Maria Kiou Ta Me Hasis 01:26 Предишна
  • Malina Amneziya 01:23 Предишна

Програма

23:00 - 00:00 Ретро микс

00:00 - 07:00 Най-добрият микс от песни

07:00 - 10:00 Капучино

10:00 - 12:00 ВИП зона

12:00 - 15:00 Честито