Какви са обичаите и поверията на Бабинден 08 януари, 2021

Какви са обичаите и поверията на Бабинден
social Снимка: pxhere.com

На 8 януари (21 януари по стар стил) българинът отдава почит на своите баби акушерки, които някога са били единствената родилна помощ, помагали са не само в мига на самото раждане, но и преди и след него.

Лекарите-акушери го отбелязват 21 януари, независимо, че по църковния календар се води на 8 януари.

Според обичаите бабата акушерка обикаля къщите, в които е бабувала, и къпе малките. Носи бяла и червена вълна, мед и просо.

Бялата вълна представлява магическа благословия, за да доживее детето дълги години, червената - за да е здраво и румено, просото - за да пълнее, медът - да е работно като пчелата и да умножи човешкия род. След къпането маже децата с прясно масло и мед. Това е начинът, по който тя миросва малките.

Празникът събира само жени около трапезата, като наричанията и припевките са свързани със сексуалния живот, зачатието, раждането. Пеят се песни за семейството, любовта, честитите майки с многолюдна челяд.

Ако на Бабинден времето е топло и ледът се топи, реколтата няма да е добра. Ако пече слънце, през февруари ще е мразовито. Добре е, ако вали сняг или дъжд. Предвещава плодородие през годината.

Хороскоп Виж всички

Нотификация