The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай

Как да се храним през есента?

21.10.2018
Добавяме повече плодове, зеленчуци и ядки в менюто, съветват специалисти

През есента трябва да приемаме повече плодове, зеленчуци и билки, напомнят специалисти по хранене.

Диетологът проф. Донка Байкова посочи, че през есента е необходима промяна на модела на хранене, тъй като от по-топлия сезон преминаваме към по-хладно време. „А климатичните условия променят и потребностите на организма към видове храни, към калории, към модел на хранене. И това се нарича сезонен цикличен модел, който е типичен за националните ни особености“, каза още тя. По думите й през този период, когато навън става по-студено и температурите на околната среда падат, имаме нужда от малко по-концентрирано от гледна точка на съдържание хранене.

„Това означава например прием на повече въглехидратни храни, защото трябва да направим една успешна терморегулация, която да предпазва организма от променливите условия на околната среда. Мазнините също присъстват, но в никакъв случай не говорим за свръх мастно или свръх калорийно хранене, защото трябва да внимаваме и с имунната устойчивост на организма. Именно през този сезон трябва да подготвим организма за дълъг период от време да съхрани имунната система на едно добро ниво. Това означава по-висок прием на зеленчуци, плодове, билкови растения“, коментира диетологът.

Проф. Байкова обясни, че през есента трябва да добавяме към храната си зеленчуци, които са носители на антибиотични субстанции. Такива са например лук и чесън, имащи бактерициден ефект по отношение на инфекциите, които могат да ни атакуват. Не трябва да забравяме, че за да сме устойчиви, имунната система изисква и пълноценен белтък – това означава да не се лишаваме от мляко, млечни продукти, риба, леки меса без видими тлъстини и яйца.

Остава и препоръката през есенния сезон поне два или три дни от седмицата да бъдат постни - да приемаме повече бобови храни като боб, леща, грах, фасул, бакла, както и ориз, царевични продукти, просо, киноа и пр. Ядките също са носители на ценен растителен белтък, гарниран с много добър мастно-киселинен състав, богат на омега-3 мастни киселиниГъбите можем да добавим също в менюто си, защото те са носители на над 300 полезни вещества – можем да ги добавим както в постните дни, така и като гарнитура към местните и рибните ястия.

Проф. Байкова посочи още, че двигателната активност също е много полезна и че половин час разходка на чист въздух увеличава имунната защита.

В момента Капучино 07:00 - 10:00
  • Jovana Nikolic Dobar Si 09:42 в момента
  • Europe The Final Count Down 09:37 Предишна
  • Gloria Dobre Doshla Skitnice 09:32 Предишна
  • Nikiforos Volta 09:29 Предишна
  • Biljana Secivanovic Bolje Sama Nego S Bilo Kim 09:22 Предишна
  • Dimitar & Hristo Devoyko Mari Hubava 09:19 Предишна
  • Giorgos Giasemis An Minis Moni 09:14 Предишна
  • Anelia Edinstven Ti 09:11 Предишна
  • Clean Bandit, Marina, Luis Fonsi Baby 09:05 Предишна
  • Tonika Edin Nerazdelen Klas 08:57 Предишна

Програма

00:00 - 07:00 Най-добрият микс от песни

07:00 - 10:00 Капучино

10:00 - 12:00 ВИП зона

12:00 - 15:00 Честито

15:00 - 18:00 Усмивки с Деси