Изминалият септември е бил най-горещия в историята 08 октомври, 2020

Изминалият септември е бил най-горещия в историята
social Снимка: unsplash.com

Миналият месец беше най-горещият регистриран септември в света, съобщи този вторник службата за изменение на климата от европейската програма „Коперник“, като също посочи, че 2020 г. може да бъде най-топлата година, надминала 2016 г.

Дванадесетмесечният период от октомври 2019 г. до септември 2020 г. е с 1,28 °C над температурите в прединдустриалната епоха.

Глобалният пакт, сключен през 2015 г., в който около 200 държави се ангажираха да намалят своите емисии на парникови газове, се стреми да запази затоплянето под 1,5 °C или максимум 2 °C, за да ограничи въздействието на все по-опустошителни бури, суши и други екстремни събития.

Температурата на планетата вече се е повишила с повече от 1 °C и се е повишава средно с 0,2 °C на десетилетие от края на 70-те години, твърди „Коперник“ в месечния си климатичен баланс. Тази година тенденцията няма да се промени, тъй като включва най-топлите месеци януари, май и юни.

В световен мащаб септември 2020 г. беше с 0,05 °C над септември 2019 г. и е най-горещият записан месец досега", посочва европейската служба. Това е с 0,63 °C над средното за периода 1981- 2020 г.

Температурите бяха особено високи в Сибир, вследствие на горещата вълна, която започна през пролетта и подхрани редица пожари. Температурите бяха по-високи от нормалното и в Северния ледовит океан, отбелязва службата, като припомня, че тази година топенето на летния леден пакет в Арктика завърши с втората най-малка повърхност в историята, след тази от 2012 г.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация