Ивановските скални църкви станаха на 800 години 18 януари, 2021

Ивановските скални църкви станаха на 800 години
social Снимка: Областна администрация Русе

Осемстотин години навърши скалният манастир-лавра "Св. Архангел Михаил", известен като Ивановските скални църкви.

Годишнината ще бъде отбелязана днес със света литургия по повод успението на Свети Йоаким. Тя ще бъде отслужена от Русенския митрополит Наум в катедралния храм "Света Троица" в Русе.

През годината са предвидени поредица от събития, които ще обхванат предимно градовете Русе, Велико Търново и София. Проучват се възможностите и за провеждане на мероприятия в Атон, Европейския парламент и Генералния щаб на ЮНЕСКО в Париж.

Основан през 20-те години на XIII век в долината на река Русенски Лом от монаха Йоаким, който по-късно става и български патриарх на Второто българско царство, днес скалният манастир привлича хиляди туристи и е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Негови дарители са царете Йоан Асен ІІ, Йоан Александър и други представители на царския двор, на които са запазени ктиторски портрети.

В шест храма на манастира са запазени стенописи, разкриващи характерните черти на българското изкуство през ХІІІ и ХІV век. По време на Второто българско царство манастирът се утвърждава като водещ духовен и книжовен център, с дейността на който се свързва т. нар. „Висарионов патерик”. По стените на манастирските помещения се разчитат графити и надписи с важни исторически сведения.

Световна известност имат и стенописите в църквата „Св. Богородица”, които се нареждат сред най-представителните образци на Палеологовото изкуство на Балканите.

От 1978 г. скалният манастир-лавра "Св. Архангел Михаил" е обявен за Национален археологически резерват.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация