Искаме защита и за сиренето и киселото мляко в Европа 11 декември, 2020

Искаме защита и за сиренето и киселото мляко в Европа
social Снимка: milkbg.org

България иска бялото саламурено сирене и киселото мляко да бъдат вписани в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитени географски указания.

Заявлението до Европейската комисия подава сдружението „Български традиционни млечни продукти” и по регламент до 9 януари следващата година могат да бъдат правени възражения срещу искането.

Преди да се стигне до регистрация, продуктите преминават през сериозни проверки, които традиционно продължават между една и две години, като се инспектират рецептурите и историите за производството им.

С окончателното вписване на българското сирене и кисело мляко в този регистър страната ни ще може да ги изнася в ЕС и други страни с общо наименование, което е улеснение за експорта на млекопреработвателните ни предприятия.

България е вписала в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитени географски указания “Горнооряховски суджук”, “Българско розово масло” и “Странджански манов мед”.

Пет храни с традиционно специфичен характер – “Филе Елена”, “Луканка Панагюрска”, “Роле Трапезица”, “Кайзерован врат Тракия” и “Пастърма говежда”, са в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация