Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай

Хладилникът не е подходящ за всички храни

08.06.2020
Снимка: pixabay.com
Вижте кои продукти е по-добре да държите на стайна температура

За някои хранителни продукти съхраняването в хладилник не е най-доброто решение. Студената среда не винаги означава, че храните ще останат свежи и ще се запазят по-дълго време, дори напротив - при някои от тях може да доведе до намаляване на срока им на годност или да влоши вкусовите им качества.

Домати

Съхраняването на домати в хладилника уврежда мембраната вътре в домата, която след това променя вкуса и аромата. Охладеният домати има вкус на малко воднист и неузрял. За предпочитане е да държите доматите в купа или кошница. Така те ще узреят и ще увеличат аромата си. За да ги предпазите от бързо загниване, ги подредете с дръжката надолу.

Хляб

В днешно време, когато хлябът е в голямо количество и с кратък срок на годност, прибирането му в хладилника, за да се запази по-дълго е обичайна практика. Често обаче при съхраняването му там той започва да мирише на застоял, заради поради влажната и студена температура.

Картофи

Картофите в идеалния случай трябва да се съхраняват в хартиени торби или мрежести торбички на хладно и сухо място, като вътре в килера. Съхраняването на картофите в хладилника превръща нишестето в захар, което кара вашият картоф да е сладък, зърнест и ще се обезцвети. Не мийте преди съхранение, тъй като влагата ще ускори развалянето.

Лук

Лукът не трябва да се съхранява в хладилника, тъй като влагата ще гo размекне. Съхранявайте го на сухо и добре проветриво място и се уверете, че е тъмно.

Чесън

Чесънът трябва да се съхранява на хладно и сухо място. Поставянето му в хладилника ще доведе до поникване, а вкусът му ще е като на гума.

Мед

Съхраняването на меда в хладилника ще доведе до кристализирането му. Медът остава свеж и гладък, когато се съхранява навън. Уверете се, че е плътно запечатан.

Авокадо

Съхранявайте авокадото си в отворени кафяви торбички и извън хладилника. Поставянето му там затруднява процеса на зреене. Съхраняването на авокадо в близост до банани ще ускори процеса на зреене.

Банани

Ако сте закупили банани, които все още трябва да узреят, не трябва да ги поставяте в хладилника. Студените температури ще ги превърнат в каша и ще почернеят, тъй като нямат естествена защита в студа. Въпреки това, узрелите банани са безопасни за съхраняване в хладилника.

Пъпеши

Съхраняването на вашите пъпеши в хладилника може да има смразяващ ефект върху тях, което от своя страна се отразява на хранителната им стойност. Пъпешите най-добре се държат на стелажа с плодове. Можете обаче да увиете нарязани парчета пъпеш във фолио и да ги поставите в хладилник.

Зехтин

Съхраняването на зехтин в хладилника ще доведе до кондензиране и превръщане в твърда консистенция, наподобяваща масло. Подобно на други масла, зехтинът трябва да се съхранява на хладно и тъмно място, но не и в хладилник.

В момента Най-добрият микс от песни 18:00 - 19:00
  • Peggy Zina Logia 18:56 в момента
  • Svetla Ivanova Bliji Si Sladoleda 18:53 Предишна
  • Katarina Grujic Tudja 18:50 Предишна
  • Rayna, Konstantin Ti Si Mi Vsichko 18:46 Предишна
  • Villy Razi Madisa 18:38 Предишна
  • Helena, Arash Pure Love 18:35 Предишна
  • Ivana Elektra Srce Moje 18:32 Предишна
  • Emilia, Aristos Constantinou V Sofia Doyde 18:28 Предишна
  • Despina Vandi To Nisi 18:19 Предишна
  • Denica Karaslavova Mon Ami 18:16 Предишна

Програма

15:00 - 18:00 Усмивки с Деси

18:00 - 19:00 Най-добрият микс от песни

19:00 - 23:00 Честито

23:00 - 00:00 Ретро микс

00:00 - 12:00 Най-добрият микс от песни