The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина

Драгана Миркович: Бог ми е дал всичко, защото имам сърце, обичам хората и нямам лоши мисли

23.05.2013
В интервю за радио „Веселина“ сръбската звезда разказва за предстоящия си концерт у нас, спомените от България, замъка си, за приятелките си Лепа Брена и Весна, за пиратите, богатството, дуетите

Драгана Миркович доказва за пореден път, че големите звезди са и големи хора. За народната музика я запалва нейният дядо – Драгутин, който свирел на акордеон.

Тогава Драгана изобщо не мисли за кариера, въпреки че се изявява на сбирки и селски празници. Когато е в осми клас и пее на сватба, я чува композиторът Новица Урошевич. Следва покана от музикалната компания „Дискос”. Така, само на 15 години ученичката записва първия си албум „Имам палаво гадже”. Година по-късно излиза и втората й плоча. Повечето песни в нея стават хитове в цялата бивша Югославия. Това е истински шок за младата певица, която никога не е вярвала, че ще чуе гласа си по радиото….

Вече 29 години Драгана Миркович е номер 1 в Сърбия, редом с Лепа Брена и Весна Змианац. Малцина знаят, че Драгана има български зет. Той се казва Крум и от години живее и работи като хирург в Белград. Певицата твърди, че благодарение на него разбира много добре български. 

Следва пълния текст на интервюто, дадено за „ВИП зона“ по радио „Веселина“. Вижте нейни снимки ТУК.
 
- Здравей, Драгана!

Здравей!

- Кой е най-хубавият спомен от изявите ти в България?

Най-ярко в спомените ми е 1989 г., когато пях на стадион в София. Тогава бях малка. Това ще го помня цял живот. След това съм имала много концерти, но това беше първият ми голям концерт. Да ти призная честно, тук се чувствам много добре и нямам проблеми с журналистите. Иначе в Сърбия бягам от медиите. У вас се чувствам освободена, нямам стрес, не разсъждавам как ме гледат. Въобще, много ми е хубаво.

- Благодаря ти от името на българските медии. А какво да очакваме от концерта на 8 юни в зала 1 на НДК?

Очаквайте пълна емоция и истинската Драгана – отпусната, весела. Програмата също е важна, но по-важното е, че публиката ще получи сърцето ми на длан. Това е най-важното.

Записваш първия си албум на 15-годишна възраст. От тогава до сега имаш 20 албума. Как подбираш песните в репертоара си? Участваш ли в аранжирането и в избора на текстовете?

Да, участвам наравно с останалите автори в създаването на песните. За мен е важно аз да харесам песента. Само така мога да се надявам, че след това и публиката ще я хареса. Много често знам какво точно какво да пипна в една песен и как да я направя хит.  Но ако песента не струва, няма какво да й се оправя.

- Възможно ли е в наши дни изпълнител от Източна Европа да продаде в родината си албум с тираж от половин милион, както става с твоя „Симпатия“ през 1989 г.?

Мисля, че е напълно възможно, ако се намери начин да бъдат спрени пиратите. Докато има пирати, това е невъзможно.

Ако трябва да съм искрена, за мен най-важно е хората да чуят моята музика. Не очаквам печалби от продажбите на дискове. В края на краищата, ако издателите са способни и интелигентни, пиратите не биха могли да функционират.

- Така ли си разсъждавала винаги?

Винаги! Откакто пея – вече 29 години, мисля само за феновете си – дали ще харесат моите песни и дали клиповете, които правя са това, което очакват от мен. Само това ме е интересувало винаги. Нищо друго. Най-важното е, когато се обърна назад да не се срамувам от това, което съм направила. Аз трябва да съм доволна от това, което правя, и слава на Бог, че досега всичко е било както трябва.

- Кога да очакваме нов дует?

Никога нищо не се знае. Никога инициативата за дует на е била от моя страна. Винаги мен са ме търсили.

Възможно е дори на мой концерт някой да дойде и да ми предложи песен. Ако песента ми допадне, може и да направим дует. При мен всичко се случва спонтанно. Никога не съм кроила планове. Това е невероятно, но е факт.

Да, човек може да прави планове, но в някакви граници. Винаги съм позволявала на съдбата, на случайността и на спонтанността да помагат да плановите ми.

Освен това, не ми е присъщо да правя планове от самото начало. Това е все едно да лъжеш хората, опитвайки се да ги изпревариш,  правейки планове преди тях.
 
- Като говорим за песни, какво мислиш за пеенето на плейбек?

Ами аз пея на плейбек единствено заради участия в телевизията, и то невинаги. Иначе никога не съм пяла на плейбек. Не знам дали бих успяла на концерт на пея на плейбек. Ще ме е срам от майка ми.

Така че, ако направя дует с някого, няма шанс той да пее на плейбек. Отсега да си го знае. (Смее се).

- Клипът към песента “Drugovi” е сниман в Австрия в твоя собствен старинен замък в Ебенфурт. Това ли е любимото ти място за живеене и за почивка?

Това, което се вижда в клипа, е преди ремонта. Сега изглежда много по-красиво. Нямам търпение да се пренесем и да заживеем там. В треска съм.

Хората трябва да знаят, че този дворец е важен за мен не заради цената му, а защото има фантастична биография, свързана с исторически знаменитости. Затова съм щастлива, че имам този замък с културно и историческо значение, а не просто за да кажа, че имам дворец, който струва много пари.

Много е хубаво да знаеш, че ще живееш на място, където преди теб е живяла Мария Тереза. Повярвай, усещането е необичайно.

Много хора първо мислят за парите. Аз никога не съм мислила за парите, още от малка. Затова вярвам, че Бог ми е дал всичко това. Защото преди всичко имам сърце, защото обичам харата, помагала съм и нямам лоши мисли.
 
- В двореца има ли духове?

Защо питаш... Няма, няма духове. (Смее се) А ако се появи дух, той ще е много добър.

- Имаш ли други любими места за живеене?

Не. Има места, които обичам да посещавам като турист. Австрия може да не най-красивата държава, но е най-удобна за семейства. Има добро законодателство и добър стандарт. Има ред, а в същото време хората са добри и сърдечни, което е много важно за израстването на децата.

- Ти като малка беше ли луда глава? Остана ли нещо от тази лудост, което сега ти помага в работата и в живота?

Аз винаги съм била весела и позитивна. Винага съм искала всичко в живота да е красиво. Не съм допускала в отношенията ми с хората да има дори и малки проблеми.

Не успях да стана луда глава, защото твърде бързо пораснах. На 15 години станах известна, звезда.

Аз съм от хората, за които качества като морал, чест и почтеност винаги са били на първо място. Така са ме научили моите родители. Главата ми до ден днешен е пълна с тези заръки, които сега предавам на моите деца. И това не е никак лошо.

Аз съм доказателство за приемствеността между поколенията. Затова, говорете повече с децата, дори да сте им досадни. Само така те ще научат повече.

- Има ли разбирателство и помощ между големите звезди на сръбската музика? Според някои издания навремето Лепа Брена ти е помогнала в кариерата.

Брена не ми е помогнала. Това е някаква грешка. Аз се запознах с нея, след като станах звезда. Но това няма значение. И двете сме звезди, затова не е имало нужда да си подпомагаме кариерите. Ние се познаваме от 25 години и най-важното е че през цялото това време сме били готови да си помагаме като приятели.

Факт е, че звездите рядко са приятели помежду си. За мен е необяснимо защо големите избягват да са приятели помежду си. Аз съм приятелка и с Брена, и с Весна. Всяка от нас си има своя кариера, свои фенове, свой начин на работа. Както знаеш, и трите сме много добри певици.

- Какво ще пожелаеш на слушателите на радио „Веселина“?

От сърце им желая всичко най-добро в живота и да им се изпълнят всичките желания. Пожелавам им да имат само добри мисли, да не губят надежда и  воля в живота.

Интервюто можете да чуете и ТУК.

В момента Честито 13:00 - 16:00
  • Marinko Rokvic Prsten 09:32 в момента
  • Zafeiris Melas Pernao Fasi 09:25 Предишна
  • Magi Djanavarova Davam 09:19 Предишна
  • Goga Sekulic Kad Si Na Dnu 09:15 Предишна
  • Mascota, D Trax 09:14 Предишна
  • Karlos Nima Tova E Krayat 09:05 Предишна
  • Konstantinos Argiros Ksimeromata 08:58 Предишна
  • Deniya Pencheva Kemene 08:54 Предишна
  • Galena, Gamzata Neudobni Vaprosi 08:49 Предишна
  • ATB, Topic, A7S Your Love (9PM) 08:42 Предишна

Програма

10:00 - 13:00 ВИП зона

13:00 - 16:00 Честито

15:00 - 16:00 Най-добрият микс от песни

16:00 - 19:00 Усмивки с Мария

19:00 - 23:00 Честито