Джеф Безос се оттегля като шеф на Amazon 03 Февруари, 2021

Джеф Безос се оттегля като шеф на Amazon
social Снимка: Bryan Angelo/unsplash.com

Джеф Безос, който основа Амазон (Amazon) и го превърна в гигант в онлайн търговията, се оттегля от поста главен изпълнителен директор след близо 30 години начело на компанията.

През есента постът му ще бъде зает от Анди Джаси, който ръководи бизнеса на компанията с облачни услуги, а милиардерът ще стане изпълнителен председател и ще насочи вниманиeто си към нови продукти и инициативи, разработвани от Амазон.

Безос съобщи, че планира да се посвети на космическият проект Блу ориджин, вестника "Вашингтон пост" и благотворителните му фондации.

Когато решава да започне бизнес с онлайн продажби, Джеф Безос първоначално не е бил сигурен какво да продава, но бързо решава, че онлайн книжарница би била посрещната добре от клиентите. Със съпругата му Макензи се отправят към Сиатъл и докато тя шофира, Джеф разработва бизнес план за компанията. Той убеждава родителите си и няколко приятели да инвестират в идеята и Амазон започва да работи от сиатълския гараж на семейство Безос на 16 юли 1995 година.

След това Амазон става пионер в бързите и безплатни доставки. Под ръководството на Безос, Амазон пусна първия си четец за електронни книги, който бе приет масово, а гласовият му асистент Ехо (Echo) популяризира технологията в домовете.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация