Църквата отбелязва Въведение Богородично 21 ноември, 2020

Църквата отбелязва Въведение Богородично
social Снимка: facebook

На 21-и ноември църквата чества празника Въведение Богородично. С решение на Светия Синод от 1929 година празникът в България се отбелязва и като Ден на християнското семейство. Посланието към родителите е да запознаят отрано децата си с Христовото учение и да ги научат да посещават църковните богослужения.

На този ден Църквата чества изпълнението на даденият от Йоаким и Анна обет - да посветят дъщеря си в служба на Бога. Когато малката Мария станала на три години, нейните родители я завели в Йерусалим, за да я въведат в храма Господен. Оставена на първото стъпало, за почуда на всички, Дева Мария сама без чужда помощ изкачила 15-те стъпала и стигнала до най-високото. Благословени от свещениците родителите ѝ се върнали в Назарет, а Мария останала в храма, където се научила на много добродетели.

На този ден Църквата призовава семействата да предадат на своите деца познания за православието.

Според църковния ни календар Въведение Богородично попада в периода на Коледните пости. На този ден по време на празничната Света Литургия, вярващите приемат Свето причастие, а с него и нови сили за духовен растеж и борба със злото – в себе си и в света. Във всички храмове у нас се излага осветената икона с изображение на тригодишната Света Богородица, възкачваща се по стъпалата на Йерусалимския храм. Вярващите й се молят да им бъде закрилница и да им помага.

Неслучайно Църквата е отредила Въведение Богородично като Ден на християнското семейство. Най-ранното известие за честването на този празник е от края на 1-ви век. В миналото този ден се е чествал в много ограничен кръг – само с родителите и онези от децата им, които не са встъпили в брак. Всички те отивали заедно в храма, за да измолят за семейството си здраве и благоволение. След това в дома, събрани около огнището, на чаша вино, топла пита и вкусна гозба, чествали – освен празника Въведение Богородично – и здравата връзка помежду си. Масата оставяли неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови домакините.

Според народните поверия, на този празник българите гадаят какво ще е времето през следващата година. Ако е топло и слънчево, зимата ще е люта, а лятото – сухо; ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото – дъждовно, а реколтата богата.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация