Цветана Манева с награда АСКЕЕР 2022 за цялостен принос 26 април, 2022

Цветана Манева с награда АСКЕЕР 2022 за цялостен принос
social Снимка: БГНЕС

Цветана Манева получава "Аскеер" за цялостно творчество. Тя нарича себе си театрална актриса, независимо от многото й роли в киното и телевизията. Тя завинаги ще бъде свързвана с театъра като една от най-големите драматични актриси на България.

Не само защото животът й минава в театъра още от малка като дъщеря на актьора Георги Манев, но и заради щастливата си съдба на актриса, изиграла всички най-значими класически и съвременни героини.

Еболи, Жулиета, Албена, Нора, Медея, Антигона, госпожица Юлия, Фру Алвинг, Джулия, Бланш, Вирджиния Улф, Мод, Лора, Бернарда Алба, Коко Шанел, Ана са само част от театралните й превъплъщения, които публиката помни, а критиката анализира.

Творческата й съдба я среща с автори като Еврипид, Шекспир, Молиер, Ибсен, Стриндберг, Чехов, Йовков, Тенеси Улиямс, Жан Ануи, Лорка, Едуард Олби, Константин Илиев, Яна Борисова, Ева Енслър и други.

Наградите „Аскеер” са най-старите театрални награди в България и единствени по рода си. Отличията се дават “от артисти – за артисти” и всяко от тях е професионален и естетически избор на хора, правещи театър. Статуетката на воина с падащата каска е дело на златоръкия Георги Чапкънов – Чапа.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация