Чествания в страната за 136 години от Съединението 06 септември, 2021

Чествания в страната за 136 години от Съединението
social Снимка: БТА

Днес честваме 136 години от Съединението на България. На този ден през 1885 година в Пловдив, след военен преврат се създава временно правителство, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България.

Актът на Съединението получава дипломатическо и международно признание през 1886 година.

136-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия ще бъде отбелязана с поредица прояви в цялата страна.

Център на честванията е Пловдив. Тържествената заря проверка на пл. "Съединение" започва в 20:30 часа. Слово ще произнесе президентът Румен Радев.

В София, денят на Съединението ще бъде отбелязан с тържествена церемония пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг, а в 12:00 часа пред сградата на президентството ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

Във Велико Търново, където Съединението за първи път е признато като политически акт от княз Александър І, честванията ще бъдат ознаменувани с камбанен звън от всички църкви в града. С военен ритуал пред Общината ще бъде издигнат националният флаг. Пред паметника "Майка България" ще бъдат поднесени цветя на признателност, а свещеници ще отслужат празничен богослов. Курсантите на Националния военен университет ще преминат в тържествен марш в центъра на града. Вечерта ще бъде излъчен аудио-визуалният спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина".

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация