Честит празник на столицата и на всички именици 17 септември, 2021

Честит празник на столицата и на всички именици
social Снимка: Столична община

На 17-и септември църквата почита паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София и се отдава почит на добродетелите, които ни крепят - вярата, надеждата, любовта и мъдростта.

Според традициите именниците посрещат гости, като в много къщи на този ден се месят пресни питки и се раздават с грозде или с други плодове за здраве, щастие и любов. Пеят се песни и се играят хора.

Столицата ни също празнува днес с многобройни културни събития

Музикалното събитие „Честит празник, София!“ започва в 18:00 ч. в Южен парк-2 – на сцената на Sofia Summer Fest (зад Музея „Земята и хората“). На сцената ще излязат Мария Илиева, Милица Гладнишка, Стефан Вълдобрев, Орлин Павлов, Калин Вельов и група „Тумбаито“, „Брас Вилидж” и „Оги 23“. Водещ ще бъде Митко Павлов.

По традиция днес с безплатен достъп за посетителите ще работят общинският музей „Регионален исторически музей – София“ и Зоологическа градина.

На 17, 18 и 19 септември ще се пржведе шестото поредно издание на културната инициатива "КвАРТал". Специални турове, литературни четения и интерактивни изложби очакват всички софиянци и гости на града. Организаторите са подготвили три пешеходни маршрута и над 80 локации в района между четирите булеварда “Дондуков”, “Мария-Луиза”, “Сливница” и “Васил Левски”.

„Звукът на метрото“ ще се състои от 10:00 ч. до 13:00 ч. и от 19:30 ч. до 21:30 ч. Мотриса от Третия метродиаметър ще се превърне в движеща се сцена за съвременен танц, кино, театър на движението, изпълнения на класическата музика, градска мода, трикинг, електронен бийт и илюзии, които ще се редуват при всеки пробег от „Красно село“ до „Горна баня“, както и на избрани метростанции.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация