Черното кафе понижава риска от сърдечносъдови заболявания 14 Февруари, 2021

Черното кафе понижава риска от сърдечносъдови заболявания
social Снимка: pixabay.com

Пиенето на около между 3 и 5 чаши неподсладено кафе дневно значително снижават риска от смърт от различни сърдечносъдови болести и разстройства на нервната система, става ясно от статия, публикувана в списанието на Американската кардиологична асоциация "Circulation: Heart Failure".

"Биоактивните добавки, съдържащи се в кафето, снижават степента на невъзприемчивост на организма към инсулин и като цяло благотворно се отразяват на неговата устойчивост към възпалителни процеси. Подобен ефект може частично да обясни този благотворен ефект, който сме открили. И все пак за разкриване на механизма на действие на кафето са необходими допълнителни изследвания", казва Мин Дин от Харвардския университет (САЩ).

Резултатите се базират на данни от три големи проучвания, проведени с участието на Американската кардиологична асоциация.

Анализът показа, че в сравнение с тези, които не пият кафе, рискът от сърдечна недостатъчност намалява с течение на времето с 5-12% за всяка чаша кафе дневно.

При безкофеиновото кафе обаче не се наблюдават въпросните ползи за здравето, даже напротив - анализът установява връзка между консумирането на кафе без кофеин и повишения риск от сърдечна недостатъчност.

Сърдечна недостатъчност възниква, когато отслабеното сърце не е в състояние да изпомпва кръв в клетките на тялото и да му осигури достатъчно кислород, за да функционира правилно. Хората със сърдечна недостатъчност страдат от умора и задух, и им е трудно да ходят, да се изкачват по стълби или да извършват други ежедневни дейности.

„Въпреки че не е установена причинно-следствена връзка, любопитно е, че и трите проучвания показват, че консумацията на кафе е свързана с намален риск от сърдечна недостатъчност и че кафето може да бъде част от здравословната диета, ако се консумира без захар и млечни продукти с високо съдържание на мазнини", обяснява диетоложката Пени Крис-Етертън, бивш председател на комисията по начин на живот и кардиометаболитно здраве на Американската кардиологична асоциация.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация