Българи прекосиха Атлантическия океан с гребане за 105 дни 07 октомври, 2020

Българи прекосиха Атлантическия океан с гребане за 105 дни
social Снимка: Facebook/ Neverest Ocean Row

Двама българи –баща и син - Стефан и Максим Иванови, прекосиха изцяло със собствени сили Атлантическия океан.

Българската океанска гребна лодка NEVEREST кацна успешно в Барбадос на Карибските острови на 6 октомври 2020 г., след като измина 4 444 морски мили (8 230 километра) за 105 дни в морето.

Когато са потеглили от Портимао в Португалия на 14 юни, Максим е бил само на 16 години и 293 дни, което го прави „най-младият гребец в океана, който успешно е прекосил океан“, според официалните записи на Гребното общество на океана.

Двамата гребци са спрели единствено за 9 дни в Ланзероте (Канарските острови), за да могат да поправят системата за автопилот и няколко течащи отделения за съхранение на лодката, които са построили за тази експедиция.

Това е „Първата океанска гребна експедиция за България“ и „Първото преминаване на Атлантическия океан на изток на запад от океанска гребна лодка през сезона на ураганите (юли - октомври).“

Пътуването им е обвързано с каузата "Да! За живот!", като цели да насочи вниманието към важността на донорството.

"Законите в България са такива, че най-близките роднини на починалия имат последната дума, така че наистина би помогнало, ако хората вече са подготвени със своето решение. На лице са необходимите специалисти и организация, като основният проблем е липсата на достатъчно донори. Това всъщност е ситуацията в световен мащаб. Колективно можем да помогнем за облекчаване на тази ситуация и реално да спасим животи", казват Иванови.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация