Близо 103 млн. лв. са предвидени за саниране на къщи 11 ноември, 2020

Близо 103 млн. лв. са предвидени за саниране на къщи
social Снимка: unsplash.com

Близо 103 млн. лв. е индикативният бюджет, предвиден за мерки за енергийна ефективност на еднофамилни жилищни сгради в рамките на интегрираната програма за енергийна ефективност, включена в проекта на Национален план за възстановяване и устойчивост.

За първи път собствениците на къщи ще имат достъп до безвъзмездни средства за саниране. Предстои след одобрение на плана от ЕК да се изготвят изискванията, с които ще се подават заявления пред общините.

Бенефициенти ще са общини, областни администрации и министерства, като мерките по отношение на промишлените предприятия и уличното осветление ще се изпълняват и чрез възможности за публично-частни партньорства.

При многофамилните жилищни сгради се предвижда продължаване на изпълнението на сега действащата Национална програма за енергийна ефективност.

За повишаване на енергийната ефективност ще могат да кандидатстват малки, средни и големи предприятия в цялата страна.

С превес по отношение на възможност за финансиране се предвижда да бъдат големите предприятия, които са с най-голям сграден фонд, тъй като ще имат най-съществен принос за намаляване на вредните емисии.

При подмяната на уличното осветление, освен нови енергоспестяващи лампи, подмяна на кабели, стълбове и внедряване на интегрирани интелигентни системи за управление, ще може да се включат също видеонаблюдение, системи за повишаване на сигурността в населените места, както и модули за безжичен интернет.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация