Биг Бен ще бие за Нова година 31 декември, 2021

Биг Бен ще бие за Нова година
social Снимка: БТА

Един от най-известните часовници в света отново ще работи, точно навреме, за да отброи последните часове от старата и първите - на новата година. 

Биг Бен за последно огласи Лондон на 21 август 2017 г., след което започна мащабен ремонт. Прочутият часовник на кулата в Уестминстърския дворец тежи около 5 тона и е висок над 2 метра. 

Биг Бен следи времето в британската столица от 1859 г. Това беше най-големият ремонт, който е правен в историята на часовника, като за него бяха отделени близо 80 милиона паунда. 

По-рано тази година служителите, натоварени с реставрацията, откриха по часовника щети, нанесени през Втората световна война, когато нацистите бомбардират Лондон. Това доведе до забавяне на работата и допълнителни разходи. 

Въпреки това, екипът успя да завърши ремонта. Така от днес в 16 часа местно време, камбаната на Биг Бен ще удари официално за първи път от четири години, а след това ще прозвучи отново в 21 часа, 22 часа, 23 часа, и разбира се, в полунощ. 

През последните два дни лондончани вероятно са успели да чуят часовника, защото бяха проведени тестове. 

Тази нощ само източната част от Биг Бен (тази, която гледа към река Темза) ще бъде осветена, но все пак една от атракциите на Лондон отново ще радва местни и туристи. 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация