Безплатни прожекции на филми в Стара Загора 13 октомври, 2021

Безплатни прожекции на филми в Стара Загора
social Снимка: unsplash.com

Четири безплатни кинопрожекции на филми от програмата на Синелибри 2021 година ще зарадват старозагорци и гостите на града по време на Есенните литературни дни.

„Влюбеният Айфел“ на режисьорът Мартин Бурбулон ще може да бъде гледан на 17 октомври (неделя) от 16.00 часа в Културен център „Стара Загора“. Правителството иска от Густав Айфел да проектира нещо грандиозно за Световното изложение в Париж през 1889 година, също толкова впечатляващо, колкото работата му по Статуята на свободата. Но Айфел иска да проектира метрото. Когато среща мистериозната Адриан, изведнъж всичко се променя. Филмът разказва за един инженерен подвиг през призмата на вълнуващия живот на създателя на Айфеловата кула и на шеметната любов, която го вдъхновява. Густав Айфел изпъква като визионер с изключителен дух, обзет от неумолимо желание да завещае внушително наследство на поколенията, независимо от натиска върху него. В ролите на героите влизат Ромен Дюри, Ева Макей, Пиер Дьоладоншам, Жюлиет Бланш, Филип Ерисон и др.

В неделния ден на същото място от 18.30 часа любителите на седмото изкуство могат да се насладят на романтичната драма „Историята на жена ми“ по едноименния роман на Милан Фющ. Морски капитан се обзалага в кафене с приятел, че ще се ожени за първата жена, която влезе. Следва коварен лабиринт от страст и ревност или най-екстравагантният любовен триъгълник след „Опасни връзки“. Филмът е адаптация на едноименния експериментален роман на Милан Фющ от 1942 година. Страстно вглъбена и непокорна, историята обръща гръб не само на научните и политическите истерии, а и на целия грубо непристоен свят, без да забравя или да се отказва нито за миг от обективността. Авторът се занимава с вътрешните трепети на външния свят, с познатите на всички ни сложности и абстракции на душата. Режисьор и сценарист на лентата е Илдикo Енеди , в ролите Леа Сейду, Луи Гарел, Гийс Набер, Жасмин Тринка, Луна Ведлер, Серджо Рубини и др.

На 24 октомври (неделя) от 16.00 часа в Културен център „Стара Загора“ ще бъде излъчена военната драма „Персийски уроци“, по новелата „Изобретяване на език“ на Волфганг Колхаазе. Жил е арестуван от СС заедно с други евреи и изпратен в концентрационен лагер в Германия. Той едва избягва екзекуцията, като се кълне пред охраната, че не е евреин, а персиец. Тази лъжа временно го спасява, но след това на Жил е възложена на пръв поглед обречена задача: да научи на персийски Кох, офицера, отговарящ за кухнята на лагера, който мечтае да отвори ресторант в Персия (Иран), след като войната приключи. Налага се Жил да измисля дума по дума език, който не познава. Тъй като необичайната връзка между двамата мъже започва да предизвиква ревност и подозрение, Жил осъзнава със смразяваща яснота, че един фалшив ход може да разкрие неговата измама. В ролите: Нахуел Перес Бискаярт, Ларс Айдингер, Леони Бенеш, Йонас Ней, София Гершевич и др. Режисьор е Вадим Перелман.

Последният филм, който е включен в програмата е „Три етажа“. Драматичната комедия е с номинация „Златна палма“ от филмовия фестивал в Кан. Поредица от събития ще промени коренно живота на обитателите на една жилищна кооперация в Рим, разкривайки техните трудности да бъдат родители, братя и сестри или съседи в свят, в който съвместното съществуване се управлява от страх и негодувание. Поне така изглежда. Докато мъжете робуват на вироглавия си нрав, жените, всяка по свой начин, се опитват да съединят фрагментираните парченца живот, да реанимират любовта и усещането за близост. Зрителят става свидетел как социалните и политическите недъзи се разиграват в психиката на персонажите, но тъкмо техните несъвършени реакции и спорни възгледи ги правят по-убедителни и автентични. Режисьор е Нани Морети по романа на Ешкол Нево, в ролите Рикардо Скамарчо, Маргерита Буй, Алба Роруочър, Нани Морети, Стефано Дионизи, Адриано Джанини и др. Лентата ще бъде представена на 24 октомври от 18.30 часа в Културен център „Стара Загора“.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация