Безплатна прожекция на филма „Мост към Кристо” 19 октомври, 2021

Безплатна прожекция на филма „Мост към Кристо”
social Снимка: Община Бургас

Филмът „Мост към Кристо”, проследяващ едно от мащабните артистични приключения на световноизвестния български артист Христо Явашев - Кристо, ще бъде показан в Бургас на безплатна прожекция в Културен дом НХК. Филмът ще бъде излъчен на 22 октомври от 19.30 часа. Входът е свободен.

Реализирането на проекта за плаващите кейове, който през 2016 г. привлече над 1,2 милиона посетители за краткото си съществуване от 16 дни се превърна в изумителен шедьовър на изкуството. Изграден в езерото Изео, намиращо се в подножието на Алпите, плаващите кейове на Кристо Явашев и любимата на сърцето му Жан Клод позволи преминаването по вода до островите Монте Изола и Сан Паоло чрез свързаните полиетиленови кубове, обвити в ярък жълто-оранжев цвят.

Филмът „Мост към Кристо” разкрива подробностите от европейското културно събитие на 2016 - кой е измислил конструкцията, кои са главните действащи лица, как физически е изграден проектът, какво преживяват посетителите.

Документалната лента е любопитен портрет на артиста и визионер Кристо. Разказът на Евгения Атанасова - Тенева е от първо лице, тъй като журналистката беше един от стотиците международни работници на „Плаващите кейове“. Повече от 10 години тя следи работата на Кристо и Жан-Клод.
Екипът разкрива малко известен и любопитен факт за връзката на световноизвестния проект с България, която не се дължи само на българския произход на Кристо.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация