The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина

5 практически съвета как да обикнем себе си

15.10.2020
Снимка: pixabay.com
Психолози съставиха списък с няколко прости неща, които трябва да направите

Най-важният човек в живота ви сте вие самите. Но колко често мислите за това? Успявате ли да обръщате внимание на себе си в натовареното си с всекидневни проблеми ежедневие?

За съжаление, както показва практиката, много от нас често не само забравят за това, но са напълно неспособни да отговорят на въпроса: как да обичаме повече себе си, без да бъдем егоисти и саможиви?

Психолози съставиха списък с няколко прости неща, които трябва да направите, за да започнете най-накрая да практикувате любов към себе си:

1. Осъзнатост и концентрация

Просто се опитайте понякога да съсредоточите вниманието си само върху това, което правите в момента, и върху нищо друго. Ако в момента перете или гладите дрехите си, спрете да мислите какво трябва да купите, когато отидете след час в магазина за хранителни стоки. Ако прекарвате време с приятели, забравете за това, което сте казали преди 10 минути, и дали това е изглеждало странно за някого или не. Вместо това се опитайте да усетите стойността на настоящия момент и да му се насладите.

2. Какво бихте направили, ако сте на мястото на другия и ако той се чувства като вас сега?

Понякога използвайте този прост мисловен експеримент: вземете някой от приятелите си и се поставете на негово място. Помислете как би се почувствал вашият приятел сега? Щеше ли да се разстрои или да се зарадва? И как бихте могли да покажете вниманието си към него? Бихте ли били доволни от него, бихте ли му казали колко е страхотен или да се опитате да го подкрепите? След това отново се обърнете със същети питания към себе си.

3. Отбягвайте негативните мисли

Често негативните ни мисли за нас самите се превръщат в циклични мантри, които след това започват да управляват поведението ни. Преразгледайте ги, като отговорите на няколко прости въпроса: Кой и кога ви е казал, че сте били неспособни за нещо? И какво ви кара да вярвате в това и до днес? Как ви влияят вашите минали провали? Позволявате ли си да грешите? И не превръщате ли постоянните забележки на близки хора стигма за теб до края на живота ти?

4. Защитете се.

Не се отказвайте толкова лесно от гледната си точка, ако тя противоречи на мнението на другите. Вие сте пълноценен човек и имате право да имате мнение по всеки въпрос. Започвайки от това как ви харесва да се обличате и гримирате, как да прекарвате свободното си време и завършвайки с това какви цели искате да постигнете и как да живеете живота си. Не се опитвайте да угаждате на всички около вас и да се нагаждате – това е глупаво и неефективно. Защитавайте позицията си и изисквайте не одобрение, а поне уважение към нея.

5. Спрете да се самобичувате

Всеки от нас има идеален образ на себе си в главата си, към който се стремим. Този образ расте заедно с нас и в известен смисъл винаги остава недостижим. Но това изобщо не е причина да се разстройвате и да се самообвинявате. Опитайте се вместо това периодично да поглеждате назад и да си спомняте какъв сте били преди и какво вече сте постигнали. Припомняйки си минали свои постижения, вместо да се мъмрите за неосъществени надежди, можете да преминете към нови победи с много повече лекота и ентусиазъм.

В момента Честито 19:00 - 23:00
  • Xryspa Kane Oneira 19:59 в момента
  • Ahat Chernata Ovca 19:53 Предишна
  • Samantha Fox Nothings Gonna Stop Me Now 19:49 Предишна
  • Tozovac Treba Mi Ljubav Tvoja 19:43 Предишна
  • Preslava, Konstantin Sladkoto Zlo 19:39 Предишна
  • SESTRI DINEVI VSE TAKA DA SME 19:33 Предишна
  • Miroslav Ilic Shvatio Sam Ne Mogu Bez Tebe 19:28 Предишна
  • Ivana Kato Na 17 19:22 Предишна
  • Goga Sekulic, Osman Hadzic Tvoje Oci 19:18 Предишна
  • Sofi Marinova, Ustata Bate Shefe 19:11 Предишна

Програма

17:00 - 19:00 Най-добрият микс от песни

19:00 - 23:00 Честито

23:00 - 00:00 Ретро микс

00:00 - 10:00 Най-добрият микс от песни

05:00 - 06:00 Любими български народни песни и танци