184 години от рождението на Васил Левски 18 юли, 2021

184 години от рождението на Васил Левски
social Снимка: lovech.bg

Отбелязваме 184 години от рождението на Васил Левски. Родният град на Апостола на свободата, Карлово, ще бъде центърът на тържествата.

В храма "Св. Николай" ще бъде отслужена литургия, след което присъстващите ще поднесат венци и цветя на гроба на майката на Левски Гина Кунчева. В подбалканския град, който днес отбелязва своя празник, с тържествен ритуал ще бъдат издигнати знамената на България и на Карлово и ще бъде отслужен молебен. Официално ще бъдат посрещнати и участниците в националния туристически поход "По стъпките на Апостола", изминали през последните дни различни маршрути в Стара планина, свързани с революционната дейност на великия българин.

Вечерта в музея "Васил Левски" ще бъдат връчени наградите на отличените в националните конкурси, посветени на делото на Апостола. С воински почести ще бъде изнесено знамето на Карловския революционен комитет, след което на площад "Васил Левски" ще започне тържественият митинг-заря. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните роти от 61-ва Стрямска механизирана бригада и ще произнесе слово.

По повод годишнината тази сутрин президентът Румен Радев ще посети църквата „Св. Димитър Солунски“ в Айтос, а след това и град Стралджа, за да поднесе цветя пред паметника на Апостола на свободата.

По-късно през деня държавният глава ще бъде в Сливен по случай отбелязването на 153 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

Премиерът Стефан Янев ще присъства на панихидата в църквата "Св. София" в столицата.

Паметта и делото на Васил Левски ще бъдат почетени и в Къкринското ханче и в Ловеч. От 10:00 часа ще има гражданско поклонение пред паметника на Левски в двора на Къкринското ханче, където Апостолът е заловен. След това в салона на читалището в село Къкрина ще бъде прожектиран документалният филм "Прослава на Левски". От 18:00 часа пред паметника на Апостола в Ловеч на паметта и делото му ще бъдат почетени с гражданско поклонение. Веднага след тържествения ритуал по поднасяне на венци и цветя в знак на признателност в Музей "Васил Левски" ще бъде изнесен музикално-поетичен спектакъл.

Във Велико Търново 184-ата годишнина от рождението на Васил Левски ще бъдат отбелязани с военен ритуал и с детска творческа и образователна работилница в Археологическия музей. Децата и родителите им ще имат възможност да се докоснат до света на Васил Левски чрез негови мисли и вещи, да влязат в ролята на детективи и разкрият исторически загадки, свързани със сподвижници на Апостола в Търновския край. Малките посетители в лапидариума на Археологическия музей ще изработят семейно дърво на революционера. Всяко дете ще може да си изработи лъвче и знаме от времето на революционните борби, както и да пробва „лъвския“ си скок.

Пред паметника на Апостола в центъра на Велико Търново от 17 часа е военният ритуал за полагане на венци и цветя на признателност, а почетният караул от НВУ „Васил Левски” ще премине в тържествен марш.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация