143 години от освобождението на Шумен 18 юли, 2021

143 години от освобождението на Шумен
social Снимка: shumen.bg

Шумен отбелязва днес 143 години от освобождението на града с три възстановки. От 11:00 часа на площад „Кристал“ ще оживеят сцени от подписването на Санстефанския мирен договор между Русия и Османската империя на 3 март 1878 година. Въпреки сключеното споразумение турските войски не напускат Шумен и градът остава под тяхно командване до 18-и юли.

Ще бъдат пресъздадени и моменти от влизането в града на руските войски, начело с генерал Сергей Белокопитов. На специална церемония комендантът на града Фазлъ паша ще предаде официално властта и ключа на града в ръцете на руския комисар. Както се е случило преди 143 години генерал Белокопитов ще подари на шуменци икона на светите братя Кирил и Методий. В мащабната възстановка ще участват близо 100 души от патриотични организации от Шумен, Варна, Търговище, Добрич, Ямбол, Видин и София.

В Шумен днес отбелязват и 184 години от рождението на Васил Левски. Честването започна в 10:00 часа пред паметника на Апостола на свободата на пл. „Освобождение“ с ритуал по полагане на венци и цветя. Рецитал по стихове, посветени на Васил Левски, ще изнесе 12-окласничката Марина Христова от Профилираната езикова гимназия „Никола Вапцаров“.

Заради планираните събития в Шумен е въведена временна организация на движението. До 14:00 часа се забранява преминаването на автомобили по булевард „Славянски“, (от площад „България“ до кръстовището с улица „Карел Шкорпил“), както и по части от улиците „Климент Охридски“ и „Панайот Волов“.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация