130 деца ще изкачат 894-те стъпала към Шипка 19 август, 2022

130 деца ще изкачат 894-те стъпала към Шипка
social Снимка: Община Габрово

Днес и утре в Габрово и пред Паметника на свободата на връх Свети Никола е кулминацията на тържествата по повод отбелязването на 145-годишнината от Шипченската епопея.

Денят за почит към героите ще започне в 10:30 часа със състезание по скоростно изкачване на 894-те стъпала към Паметника на свободата.

130 деца от 5 до 12 клас от цялата страна ще се включат в надпреварата. Лице на състезанието ще бъде световният шампион Йордан Йовчев, който ще подкрепи участниците в своебразния маратон, като се присъедини в надпреварата с тях.

Вечерта на централния площад "Възраждане" в Габрово ще се проведе тържествената заря проверка, в памет на воините, загинали за свободата на България.

Националните чествания продължават утре на историческия връх Шипка.

На 20 август от 9 ч. до 15 ч., се ограничава движението на транзитно преминаващите моторни превозни средства по пътя Габрово - Шипка – Казанлък през прохода „Шипка“. Транзитният трафик ще се пренасочва през Прохода на Републиката. През прохода „Шипка“ ще бъдат пропускани само автобуси и автомобили с участници и гости в събитието, както и организираният междуградски автомобилен транспорт.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация